TAKO JE 1992. PISAO KOČA POPOVIĆ: „Srbi nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli”

16 05 2017

Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda.

Koča Popović

Rođen 14. marta 1908., u beogradskoj porodici Popović, jednoj od najbogatijih u Srbiji, sin krupnog kapitaliste, Konstantin Koča Popović trebao je imati pomno isplaniranu budućnost, ne previše ispunjenu ludim zapletima i obratima.

Pa ipak, u 84 godine svoga života prošao je put od švicarskog katoličkog samostana u kojem se školovao na francuskom jeziku, da bi na srpskohrvatskom progovorio tek po povratku u Beograd, do sarajevske oficirske škole koju završava kao oficir artiljerije da bi odmah stekao i čin potporučnika, pariške Sorbone na kojoj diplomira filozofiju, revolucionarnih kružoka pariških umjetnika u čijem društvu u potpunosti prihvata marksizam i postaje jedan od važnijih teoretičara srpskog nadrealizma (i sam je pisao poeziju), učlanjenja u KPJ 1933., pješačenja preko Pirineja u zaraćenu Španiju, gdje se pridružuje republikanskim snagama kao instruktor artiljeraca, francuskog logora St Cyprien iz kojeg se izvlači tajnim kanalima Komunističke partije, zatvora u Sremskoj Mitrovici, Jugoslavenske kraljevske vojske, pozicije komandanta Kosmajskog i Posavskog partizanskog odreda te Prve proleterske brigade, a poslije rata gotovo deset godina obnaša dužnost šefa jugoslavenske diplomatije.

“Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. 

Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. 

Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. 

Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. 

Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i  narugali se njegovoj slavnoj istoriji”, pisao je Koča Popović u svom dnevniku pred smrt 1992. o braniteljima srpstva i “Srbima po profesiji”.

Tito u društvu svog omiljenog generala Popovića


Popović u diplomatiji

Izvor: Slobodna Bosna

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: