Pravosudna agonija Avde Huseinovića: Na meti sam jer sam pisao o Dukićevoj ratnoj prošlosti

16 05 2017

Četvrti put se ponavlja suđenje režiseru, publicisti i istraživaču


Avdo Huseinović

– Ovdje prestaje pravna utakmica jer je očigledno da je politika umiješala prste – kazao je u razgovoru za Avaz.ba Avdo Huseinović, režiser, publicista i istraživač, povodom suđenja u kojem je on tužena strana.

Proces protiv Huseinovića po tužbi direktora kompanije “Boksit” Rajka Dukića od 2012. godine, četvrti put se ponavlja nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske predmet vratio na Okružni sud Istočno Sarajevo.

Odšteta od 100.000 KM

Rajko Dukić, direktor kompanije “Boksit” iz Milića i jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS), tužio je Huseinovića zbog tekstova u kojima je pisao o Dukićevoj ratnoj prošlosti, naročito učestvovanju u zločinu u selu Zaklopača kod Vlasenice. Dukić je na ime odštete zatražio 100.000 KM.

U Huseinovićevu korist donesena je prvostepena presuda u maju 2013. godine, da bi Okružni sud Istočno Sarajevo tu presudu poništio i proces vratio na početak. Ponovo je Osnovni sud Vlasenica 4. septembra 2015. godine presudio u Huseinovićevu korist.

Dukić se nakon toga ponovo žalio Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, a Okružni sud Istočno Sarajevo je 17. marta 2016. godine donio drugostepenu presudu, kojom je odlučeno da je izašao kao pobjednik iz procesa.


– Duboko sam vjerovao kad je već bila drugostepena presuda Okružnog suda Istočno Sarajevo da je ova pravna bitka gotova. No, očigledno je da je ovdje politika umiješala prste. Dukić je nevjerovatno moćan, s prejakim političkim vezama. On je jedne od najprofitabilnijih firmi u regionu. Ovaj proces traje pet godina, svu argumentaciju su oba pravna tima iznijela. Ako Sud u Vlasenici dva puta prvostepeno odluči u moju korist, ako drugostepeni to potvrdi, to više nije pravna stvar – kazao je Huseinović.

Pravna dokumentacija

On je istakao da će ova agonija trajati dok ne izgubi taj proces.

– Mislim da je zacrtano da ne mogu kao istraživač izaći kao pobjednik iako sam pravnom argumentacijom to dokazao. Koristio sam 15 kilograma dokumentacije, presretnutih razgovora, izvještaja sa suđenja pred Haškim tribunalom. Pravno je kristalno jasno, a sad ulazimo u fazu gdje se ja kao pojedinac neću moći nositi s tom nekom “tajnom rukom” – rekao je Huseinović.

 
Autor: E. Ma./Dnevni Avaz

 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: