Poziv Hrvatskoj da izruči osumnjičene za ratne zločine

8 05 2017


Logor Dretelj Izvor: BIRN BiH

Bivši vojnik međunarodnih mirovnih snaga u BiH poslao je otvoreno pismo vlastima u Hrvatskoj u kojem ih je pozvao da izruče osumnjičene za ratne zločine počinjene na području Hercegovine.

Patrick Hector Gullan, bivši pripadnik britanskih mirovnih snaga koji je odmah po završetku rata boravio u Stocu, poslao je pismo predsjednici i premijeru Hrvatske, kao i tamošnjem glavnom tužiocu, u kojem je zatražio da osumnjičeni i optuženi za ratne zločine počinjene na području Mostara, Stoca i Čapljine budu izručeni u BiH.

U pismu – koje je poslato i bosanskohercegovačkim i američkim vlastima, kao i predstavnicima Evropske unije  – Gullan je rekao da su nedavno iznesene žalbe na prvostepenu presudu Jadranku Prliću i petorici drugih visokopozicioniranih funkcionera Herceg-Bosne “podsjetile na horor i obim zločina počinjenih od snaga bosanskih Hrvata 1993. i 1994. godine”.

Zbog toga, Gullan je, kako navodi u pismu, odlučio da se obrati vlastima u Hrvatskoj i da ih podsjeti da se na njihovoj teroritoriji nalaze Ivan Ančić i Vid Palameta, koji su optuženi za ratne zločine u BiH, kao i još tri osobe.

Prema Gullanu, te osobe su imale važnu ulogu u etničkom čišćenju i uništenju Stoca, kao i u brutalnosti koju su preživjeli Bošnjaci u “Koštanoj bolnici” i logoru Dretelj. Kako je navedeno u pismu, te osobe su imale “odgovornost za nezamislive zločine koji su počinjeni u ime Herceg-Bosne i zbog toga im se treba suditi”.

Gullan je pozvao vlasti u Hrvatskoj da, u interesu pravde i u ime žrtava logora “koje su preživjele barbarski tretman”, promijene svoj stav kada je u pitanju izručenje u slučajevima ratnih zločina između zemalja regiona, te da Ančića i Palametu prebace u Sarajevo.

Kada bi došlo do izručenja, smatra Gullan, dao bi se značaj navodima advokata šestorice drugih visokopozicioniranih funkcionera Herceg-Bosne kojima se sudi u Haagu, a koji su kazali da njihovi branjenici, ali i Republika Hrvatska, nisu odgovorni za zločine.

“Bio bi i značajan korak u širem smislu kao pozitivna inicijativa u dostizanja pomirenja, pravde i istine”, rekao je Gullan.

Haški tribunal je 2013. godine nepravosnažno osudio Jadranka Prlića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka, Valentina Ćorića, Brunu Stojića i Berislava Pušića na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina na području Herceg-Bosne.

U martu ove godine iznesene su žalbe na ovu presudu – haški tužioci su zatražili povećanje kazni, dok su Odbrane kazale da nije postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem stvaranja “velike Hrvatske” i da sva šestorica optuženih trebaju biti oslobođeni. Konačna presuda se očekuje krajem godine.

Tužilaštvo BiH je u januaru 2014. podiglo optužnicu protiv Ivana Ančića za zločine na području Čapljine, ali on nije došao na izjašnjenje o krivnji u septembru te godine, i nalazi se na slobodi u Splitu (Hrvatska).

Optužnicu protiv Vida Palamete Državno tužilaštvo podiglo je u maju 2014. zbog zločina počinjenih u logoru Dretelj. Palameta također nije došao na izjašnjenje o krivnji koje je bilo zakazano u januaru 2015. godine i nalazi se u Hrvatskoj.

BiH i Hrvatska međusobno ne izručuju građane koji su optuženi za ratne zločine, ali je između tužilaštava dvije zemlje potpisan protokol o saradnji koji omogućava prebacivanje predmeta.

Izvor: Detektor.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: