Grčki, grčko – kolonijalni i keltski novac iz Muzeja Slavonije u Zagrebu

6 05 2017

ZABILJEŽENO

U zagrebačkom Arheološkom muzeju od četvrtka, 24. veljače 2005. gostuje numizmatička izložba osječkog Muzeja Slavonije ’Grčki, grčko – kolonijalni i keltski novac iz Muzeja Slavonije Osijek’. Autorica izložbe i kataloga je mr. sc. Hermine Goericke Lukić.

Izložba Grčki, grčko – kolonijalni i keltski novac iz Muzeja Slavonije Osijek svojim sadržajima predstavlja dostignuća grčkog i keltskog novčarstva u razdoblju od 5. do 1. st. pr. Krista.

Nizom tematskih cjelina na izložbi je prezentiran grčki i keltski novac raznolikog tipskog spektra, njegova najznačajnija ostvarenja te osobnosti antičkog graverskog umjetničkog stvaranja tog vremena.

Predstavljen je novac stare Grčke, otoka i kolonija, makedonskih kraljeva i zemalja na Sredozemlju u kojima je vladala grčka kultura. Pojedine teme ilustrira više desetaka iznimno vrijednih izložaka koji su u osječki Muzej dospjeli osmišljenim popunjavanjem zbirki kroz 128. godina postojanja.

Sustavnom popunjavanju zbirke grčkoga novca imamo zahvaliti dugogodišnjem kustosu prof. Vjekoslavu Celestinu, koji je neumornim radom tijekom 42 godine pratio građevinske iskope u Osijeku i okolici, poticao otkupe i darove, dopisivao se s trgovcima antikviteta u Beču, Budimpešti, Berlinu, Mainzu, Frankfurtu.

Veliku potporu Celestinovu radu dao je dugogodišnji suradnik, ugledni numizmatičar, Karlo Franjo Nuber (1872. – 1935.), najveći darovatelj osječkog Muzeja. Veliki je Nuberov doprinos Zbirke, ne samo otkupima ostvarenim osobnim ulaganjem obiteljskog imetka, a potom darivanjima Muzeju, već i posredovanjem pri otkupu novca na međunarodnim aukcijama.

Zahvaljujući Nuberu osječki Muzej danas posjeduje jednu od najbogatijih zbirki iliro – grčkog novca. Posredovao je pri otkupu svjetski poznate ostave u Škudljivcu (Stari Grad ) na otoku Hvaru, otkrivene 1935. godine. Ostava je zakopana 330. – 320. god. pr. Krista, a sastoji se od brončanog novca Farosa, Farosa s prekovima IONIO i Herakleje. Na aukciji Egger u Beču ostavu je otkupio osječki Muzej 1898. godine.

Zahvaljujući Nuberu danas osječki Muzej posjeduje nekoliko stotina primjeraka grčko – ilirskog novca gradova Apolonije i Dirahija iz raspršenih ostava, kojima se ne zna mjesto nalaza. Darovao je Muzeju keltski zlatni novac i nekoliko primjeraka keltskog novca s početka 1. st. pr. Kr., iz ostave otkrivene 1922. godine kod Samobora.

U novije vrijeme zbirka je upotpunjavana otkupima, darovima i arheološkim iskopavanjima. Godine 1968. obogaćena je darom osječke Carinarnice, koja je ostavu tračkoga novca, zaplijenjenu na hrvatsko – mađarskoj granici darovala Muzeju.

Ovom izložbom otvaramo javnosti višestoljetno blago grčkoga novca iz zbirke osječkog Muzeja.

Osim povijesnih činjenica, vremenskih i prostornih odrednica, pojedinačnog opisa novca, načina nabavke i dospijeća u muzej, izložbom se željela istaknuti povijesno – umjetnička i estetska komponenta koju ona ocrtava.

mr. sc. Hermine Goericke Lukić

 

Vrijeme: 24.02.2005. – 24.02.2005. otvorenje u 13 sati
Mjesto: Zagreb, Arheološki muzej, Trg N. Zrinskog 19

 

Izvor:hamdocamo.wordpress.com / culturenet.hr

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: