Baština Bosne i Hercegovine: Rukopis Hasana Kikića – Epitaf elegični

5 05 2017


Rukopis Hasana Kikića – Epitaf elegični

Biblioteka Sarajeva posjeduje zbirku originalnih rukopisa Hasana Kikića u okviru vlastite Zavičajne zbirke, koju je Fuad Cerić, nekadašnji direktor Narodne biblioteke “Hasan Kikić”, otkupio od Kikićevog dobrog prijatelja i antikvara Sadika Bučuka.

Hasan Kikić je učiteljsku školu pohađao u Derventi (BiH) i Zagrebu (Hrvatska). Radio je kao učitelj u Bosni i Hercegovini (Zavidovićima i Rogatici) i Hrvatskoj (Gornji Sjeničak kraj Vrginmosta i Pisarevini kraj Zagreba). Završio je Pravni fakultet u Beogradu. Sa Skenderom Kulenovićem je 1937. godine u Zagrebu pokrenuo muslimanski časopis Putokaz. Pisao je uglavnom romane, novele i pripovijetke u kojima je oslikavao je bosanske šume i mahale i ljude s bosanskih brda koje su pod režimi Kraljevine Jugoslavije mrzili i zapostavljali. Početkom Drugog svijetskog rata u veljači 1942. godine odlazi u partizane i kao komesar bataljona tri mjeseca poslije – 6. svibnja 1942. godine gine u četničkoj zasjedi kod sela Rapta na planini Čemernici. Po njemu je nazvana Nagrada za prosvjetne radnike u SR Bosni i Hercegovini.

Kikić je fašizam definirao kao “najgori, najcrnji, najbezdušniji oblik protunarodne vladavine”, koji počiva na lažima, prjevarama i lažnim obećanjima, koji “jedino i redovito i uvijek sigurno daje zatvore i ubijanja i glad”.

 

(Biblioteka grada Sarajeva)

Izvor : hamdocamo.wordpress.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: