Prvi put se institucionalizira saradnja BiH i njenog iseljeništva

21 04 2017

Semiha Borovac

Politika saradnje sa iseljeništvom BiH prvi je dokument kojim se institucionalizira saradnja između naše države i njenog iseljeništva, a plod je saradnje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i brojnih drugih institucija u našoj zemlji s ciljem unaprijeđenja saradnje sa iseljeništvom na obostrani interes.

Resorna ministrica Semiha Borovac pojasnila je u Dnevniku TV1 da se na ovaj dokument čekalo 20 godina, ističući da ga je konačno ovaj saziv Vijeća ministara BiH usvojilo jednoglasno.

Politikom se po prvi put institucionalizaciju i definišu odnosi saradnje države BiH sa iseljeništvom. Cilj ovog dokumenta je realizovati strateško opredjeljenje države, a to je napraviti što bolje veze sa iseljeništvom“, kazala je ministrica Borovac.

Dokument oslikava mogućnosti koje država BiH može da pruži iseljeništvu, kao i to šta iseljeništvo može da pruži BiH.

“Iseljeništvo mora da osjeti da država BiH ima jake institucije i da stoji iza svega onoga što nudi iseljeništvu, a to je prije svega, da postoje zadužene, odnosno odgovorne institucije za saradnju sa iseljeništvom. Naš fokus interesovanja su lokalne zajednice, gdje očekujemo da se uspostave koordinatori za saradnju sa iseljeništvom, kao odgovorne osobe koje će uvijek biti spemne da odgovore na pitanja koja iseljeništvo traži, te da im pruže potrebnu dokumentaciju i informacije”, pojasnila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kako je ocijenila, dosadašnja saradnja iseljeništva sa državom BiH bila je poprilično jednostrana.

Iseljeništvo je više iskazivalo interesovanja za veze sa BiH, nego što je BiH odgovarala na te njihove potrebe. Ovaj dokument nastoji da ispravi sve te dosadašnje nepravilnosti i učini odgovornim državne institucije za tu saradnju“, navela je ministrica Borovac.

Osim toga, ovim dokumentnom ne samo da se pojačava komunikacija sa iseljeništvom, nego se ono ohrabruje da ulaže u BiH.

“Budući da je veliki broj iseljenika pokazao interesovanje za ulaganje u BiH, ovaj dokument je odgovor na to. Njima će biti ponuđeni investicioni programi, iza kojih će stajati država BiH“, dodala je ministrica Borovac.

 

Izvor: Vijesti.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: