18 mjeseci prije izbora: Već tri kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

20 04 2017

OČEKUJE JOŠ NEKOLIKO KANDIDATA ZA MJESTO U PREDSJEDNIŠTVU BIH

Amer Jerlagić (SBiH) je “otvorio sezonu” kandidovanja za mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka. Nije trebalo dugo vremena poslije a kandidaturu je obznanio i Fahrudin Radončić (SBB). Jučer se toj listi priključio i Senad Šepić koji je na izlaznim vratima njegove SDA.

Jerlagić je kadar Stranke za Bosnu i Hercegovinu koja je od 1996.godine pa sve do 2010.godine obnašala vlast u punom kapacitetu na niovu kantona, entiteta i države. Sada SBiH podržava vladajuću većinu u Parlamentu Federacije BiH glasajući za prijedloge SDA+SBB+HDZ. Jerlagiću je ovo prva kandidatura za mjesto člana Predsjedništva BiH. Njegova Stranka za BiH više ni približno nema snagu kao nekada ali JErlagić još nije obznanio da li će još neko podržavati njegovu kandidaturu.

Radončić je kandidat SBB-a za mjesto u Predsjedništvu BiH. Njegova stranka se od 2015.godine nalazi u punom kapacitetu vlasti od općina, kantona, entiteta do države. Radončiću je ovo treća kandidatura za mjesto člana Predsjedništva BiH. Na izborima 2014. njegova stranka zabilježila je veliki pad. Njegovu kandidaturu do sada nije podržala nijedna druga stranka ili grupa građana.

Šepića je za mjesto člana Predsjedništva BiH kandidovao Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. Najavljeno je da će Šepićevu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH podržati još tri-četiri načelnika općina koji su, na posljednjim izborima, izašla iz SDA. Šepić je još uvijek član SDA ali već duže vrijeme putem sukoba sa SDA pravi svoju političku kampanju na bazi neslaganja sa strankom u čije ime je obnašao razne visoke funkcije gotovo 13 godina. Do sada Šepićevu kandidaturu nije podržala nijedna stranka niti grupa građana.

Inače, još se sasvim sigurno mogu očekivati kandidati za člana Predsjedništva BiH ispred nekolicine drugih političkih stranaka kao što su SDA, SDP i drugih političkih stranaka i saveza, kao što je za očekivati i moguće kandidature tzv. nezavisnih kandidata.

Također i dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i JErko Ivanković – Lijanović borit će se, dominantno, za bošnjačke glasove te se i njihove kandidature mogu uračunati u najmanje 50% bošnjačke. Prema analitičkim procjenama naredne godine će se u Predsjedništvo BiH ispred reda Bošnjaka i Hrvata ući sa prosjekom glasova od oko 150.000 s obzirom da će glasači biti vrlo razjedinjeni između ostalog i zbog velikog broja kandidata koji razjedinjuju glasačka tijela.

R.K/BNN

Izvor: BNN.BA
Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s




%d bloggers like this: