Idi na sadržaj

Žalosno je da se u BiH traga za još oko 8.000 osoba


Ilustracija

Neophodno je učiniti maksimalne napore radi ubrzanja procesa traganja za nestalim osobama u Bosni i Hercegovini, istakla je članica Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije Semina Alekić.

Ona je, nakon radionica u Banjoj Luci o temi “Zaštita prava članova porodica nestalih osoba u BiH”, istakla da su porodice nestalih nezadovoljne radom svih institucija koje su uključene u proces traženja nestalih.

-Žalosno je da se u Bosni i Hercegovini, 25 godina nakon rata, i dalje traga za oko 8.000 nestalih osoba i pored svih institucija, u kojima zaposleni imaju dobre plaće, a prebacuju odgovornost jedni na druge. Nedopustivo je za jednu porodicu da se 25 godina nakon stradanja njen član vodi kao nestala osoba – upozorila je Alekić.

Predstavanici udruženja žrtava, kako je naglasila, žele da vrate identitet tim osobama.

Na današnjoj radionici, u organizaciji Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije, istaknuto je i da je neophodano poboljšanje saradnje i kontinuitet u komunikaciji predstavnika lokalnih udruženja porodica nestalih i područnih ureda Instituta za nestale osobe, kao i drugih institucija uključenih u proces.

Ukazao je i da je potrebno ponovo pokrenuti proceduru izmjena i dopuna zakona o nestalim osobama BiH, ali i prethodno obaviti javnu raspravu kako bi  se utvrdili nedostaci u postojećem zakonu i dale preporuke za nove odredbe.

Prеdsјеdnik Orgаnizаciје pоrоdicа zаrоbljеnih, pоginulih bоrаcа i nеstаlih civilа RS-a Nеdеljkо Mitrоvić ponovio je nezadovoljstvo procesom traženja nestalih Srba te traži da se što prije završiti reforma Instituta za traženje nestalih BiH i usvoji novi zakon o nestalim.
Izvor: FENA,
18.04.2017

Komentariši