UN: Pronađeno 17 novih masovnih grobnica u DR Kongu

19 04 2017

UN

Istražitelji su potvrdili da je 17 novih masovnih grobnica pronađeno u Demokratskoj Republici Kongo, što povećava na 40 broj otkrivenih grobnica od početka intenziviranja sukoba između vojnika i lokalnih paravojnih postrojbi u augustu, saopćio je u srijedu Ured za ljudska prava Ujedinjenih nacija, dodajući da su kongoanski vojnici navodno ubili najmanje 114 osoba, od toga 41 dijete.

Nedavni val nasilja u nekada mirnoj pokrajini Kasai-Central uključuje i ubistva američkog i švedskog istražitelja za UN prošlog mjeseca, što je uznemirilo međunarodnu zajednicu.

Čelnik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein u srijedu je upozorio da, ukoliko vlada Konga efikasno ne istraži nasilje, on će pozvati Međunarodni krivični sud ili neko drugo strano tijelo da to učini, javlja Associated Press.

Kako se navodi u saopćenju UN-a, kongoanski vojnici su navodno iskopali 17 masovnih grobnica nakon borbi sa navodnim članovima paravojnih postrojbi krajem marta i nakon ubijanja najmanje 74 osobe, uključujući 30 djece.

Vojnici su također krajem prošlog mjeseca navodno ubili najmanje 40 osoba, od toga 11 djece, u glavnom gradu pokrajine Kasai-Central, Kananga, obilazeći domove u potrazi za članovima paramilitarnih postrojbi, saopćio je UN. Vojnici su ovdje također zakopali “nepoznat broj tijela” u masovnoj grobnici.

Dodaje se da su vojnici silovali najmanje dvije žene i tri djevojčice, navodi se u saopćenju.

Izvor: FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: