Skandalozne izjave u Višegradu: Obnovit će se srpsko carstvo!

19 04 2017

Na izvoru zla

Na višegradskom brdu Grad podignut je ruski krst posvećen ruskim dobrovoljcima u redovima Vojske Republike Srpske (RS), a ceremoniji otkrivanja su, pored domaćeg srpskog stanovništva, prisustvovali i strani plaćenici i dobrovoljci koji su učestvovali u ubijanju i protjerivanju Bošnjaka iz tog grada.


Ceremoniju otkrivanja krsta predvodili predstavnici Srpske pravoslavne crkve

Ceremoniju otkrivanja krsta, za čiju izgradnju nije pribavljena bilo kakva dozvola, predvodili su predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

– Oni su dužni, Putin je dužan da čuva ovaj krst dok se ne obnovi rusko carstvo. Uporedo će se obnoviti i srpsko carstvo i tada neće više biti problema u svijetu – kazao je pravoslavni sveštenik koji je predvodio ceremoniju.

Od 13.000 Bošnjaka, koliko je prije rata živjelo u Višegradu, danas je tu njih tek nešto više od 1.000.

– Kao što nema Srba na drugim mjestima. Otišli su. Neki su se vratili, neki nisu – kazao je za FTV Milan Torbica, general JNA i Vojske RS-a.

S druge strane, Viktor Vladimirovič Zaplatin, ruski dobrovoljac koji je boravio u Višegradu 1993. godine i vrhovni ataman Balkanske kozačke vojske, ima nešto drugačije objašnjenje.

– Kako je Bog odredio, tako su i poginuli – objasnio je on nestanak bošnjačkog stanovništva sa ovog područja.

Pored nekadašnjih ruskih dobrovoljaca, ceremoniji otkrivanja krsta su prisustvovali i dobrovoljci iz Crne Gore, koji, poput svojih domaćina, imaju svoje objašnjenje uzroka koji su doveli do ratnih dešavanja u BiH.

– Ko je tražio da na kostima kojih đedova i prađedova, vjekovima koji su tu živjeli, gradi džamija i gradi nova vjera. Vi ste počeli rat – kazao je Radomir Radonjić iz Danilovgrada, bivši dobrovoljac u Vojsci RS-a.

Kakva je bila uloga ruskih dobrovoljaca u ratu, potvrđuje izjava jednog od njih na sahrani u Miljevićima Aleksandra Saše Škrabova, komandanta Trećeg ruskog dobrovoljačkog odreda, koji je poginuo u junu 1994. godine.

– Saša, za tebe će biti 10 poginulih muslimana, bit će 10 poginulih s druge strane. Kad jedan Rus pogine, tako će 10 muslimana pod zemlju – kazao je neimenovani ruski dobrovoljac.

Procjene govore da je na teritoriju BiH ratovalo više od 1.200 ruskih dobrovoljaca, a do današnjeg dana niti jedan od njih nije procesuiran zbog počinjenih zločina.

Izvor: Faktor.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: