Romski jezik se ne izučava u bh. školstvu, iako zakon to omogućava

19 04 2017

Ilustracija

Romski jezik, iako star i poznat širom svijeta, ne izučava se u Bosni i Hercegovini, niti u školama niti na fakultetima.

Također, u BiH u nema ni emisije na tom jeziku na nekom od medijskih javnih servisa. S druge strane, iz godine u godinu raste broj romskih učenika u školama na području Tuzlanskog kantona. Oko 700 učenika romske nacionalnosti pohađa osnovnu škole, dok i se 74 obrazuje u srednjim školama.

Zbog toga se i javila ideja o uvođenju romskog jezika u obrazovni sistem, jer je, kako je naglašeno, riječ jeziku koji ima svoju historiju.

Rukovodilac Centra za edukaciju Roma i etničkih zajednica iz Srbije Ljuan Koko rekao je da je romski jezik bogat, jako konstruisan, te da bi bilo interesantno da se djeca upoznaju o njegovom porijeklu iz Sanskrita iz sjeverne Indije.

Međutim, u BiH je ipak, prije nekoliko godina objavljen prvi bosansko-romski rječnik. Njegova autorica Hedina Tahirović-Sijerčić također je sakupila i objavila stare romske pjesme, priče, bajke i legende, no ona smatra da ovaj jezik nestaje, te da je potrebno više pažnje posvetiti obrazovanju Roma.

“Mi imamo različite grupe Roma koji govore različite dijalekte, starosjedilački Romi govore gurbetskim dijalektom a migracijske grupe govore arlejskim, koji je očuvan bolje od gurbetskog”, pojasnila je autorica.

No, da bi romski jezik ušao u obrazovni sistem morao bi proći kroz izuzetno dug proces, naglašeno je. A zakon svakako dopušta njegovo izučavanje i nalaže da predavanje drži stručna i kvalifikovana osoba.

Pomoćnica ministra za obrazovanje i nauku TK Mersija Jahić izjavila je da zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju daje jednaka prava svoj djeci i daje mogućnost nacionalnim manjinama da se na njihov zahtjev izučava maternji jezik.

U Srbiji je situacija drugačija – romski jezik je kao izborni predmet, sa elementima nacionalne kulture, uveden u više od 10 škola. No, tamo su organizovani i kursevi za nastavnike od kojih je 23 dobilo certifikate za predavanje.

Priliku za učenje romskog jezika u Srbiji imaju u 40 škola, a ove godine će izaći bukvar, slikovnica i čitanka na romskom jeziku.

 

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: