Kosovo: “Političari podstiču etnički sukob”

19 04 2017

Njemački internet portal Špigel onlajn piše o Srbiji i Kosovu – prije svega na primjeru podijeljenog grada: Kosovske Mitrovice.

Nadnaslov: „Kosovski Albanci protiv Srba”; naslov: „U malom ratu su veliki”, ispod njega uvod: „Na sjeveru Mitrovice žive Srbi, na jugu Albanci. To što u gradu ponovo izbija kosovski sukob, ima veze sa velikom politikom: sa Donaldom Trampom, Vladimirom Putinom i Briselom”. Tako je novinar Klaus Heking postavio problem o kojem piše u dnevniku Špigel onlajn. „Mitrovica je 18 godina podijeljen grad: relikt kosovskog rata iz 1998/99. Tu je povremeno bila linija fronta i jedni protiv drugih su se borili kosovski Albanci i etnički Srbi – oni su prije toga živjeli kako susjedi. Danas je rijeka – široka ni 50 metara – demarkaciona linija između etničkih grupa, a centralni gradski most je simbol podjele. Oko 70.000 stanovnika Južne Mitrovice su gotovo isključivo muslimanski Kosovari. U Sjevernoj Mitrovici i trojim drugim opštinama dalje prema sjeveru, žive gotovo samo još hrišćansko-pravoslavni Srbi, isto tako njih oko 70.000.”

U nastavku autor opisuje probleme i incidente koji su obeležili posljednjih godinu dana u tom gradu: zid čiju gradnju – i ubrzo rušenje – je naložio gradonačelnik srpskog dijela Mitrovice Goran Rakić; voz sa natpisom „Kosovo je Srbija” koji je pošao iz Beograda u taj grad, ali je vraćen natrag prije nego što je dospio do kosovske granice; prijetnje Beograda slanjem vojske na Kosovo u slučaju da ijedan tamošnji Srbin bude ubijen. Autor postavlja pitanje: hoće li „državica sa manje od dva miliona stanovnika obilježena siromaštvom, korupcijom i sukobima nacionalnosti ponovo postati balkansko bure baruta?”

Heking citira kosovsku ministarku za dijalog Editu Tahiri koja smatra da bi most „možda mogao biti otvoren do sredine ove godine – ako ne, moraćemo da pričekamo”. Tahiri dalje kaže: „Srpska vlada se ne ponaša kao evropski susjed; ona manipuliše ljudima” i dodaje da Kremlj podržava najnovije provokacije Beograda – Rusija pokušava da se vrati na Balkan, a Srbi u tome učestvuju”. Tako, tvrdi Tahirijeva, nije slučaj da je pomenuti voz proizveden u Rusiji”. Autor objašnjava i da „ovih dana Beograd očekuje šest starih aviona kao i 30 polovnih tenkova iz Moskve”.

„Ali i Kosovari provociraju. Preko puta ministarstva Edite Tahiri, na centralnom trgu u glavnom gradu Prištini, visi plakat Ramuša Haradinaja u natprirodnoj veličini. Nekadašnji šef takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (UČK) u januaru je uhapšen u Francuskoj – na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija. On je osumnjičen da je u ratu kidnapovao, mučio i ubijao civile”. Autor, između ostalog, navodi i riječi predstavnice jedne nevladine organizacije iz Sjeverne Mitrovice: „Ovdje imamo velike ekonomske probleme: nezaposlenost, sivu ekonomiju i prije svega ekstremnu korupciju; da bi skrenuli pažnju ljudi sa toga, političari i jedne i druge strane podstiču etnički sukob.”

Izvor: DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: