Jadi Laburista i razmetanje Torijevaca

19 04 2017

POLITIKA

Njemačka štampa opširno komentariše odluku britanske premijerke Tereze Mej da raspiše prijevremene parlamentarne izbore – oni bi trebalo da budu održani u junu. Evo izvoda iz karakterističnih tekstova o tome.

Kelner štat ancajger: „Da bi obrazložila održavanje novih izbora, Tereza Mej govori o stabilnom vođstvu. Dok se zemlja poslije podjela zbog referenduma o izlasku iz EU ponovo ujedinjuje, u parlamentu, kako to ona predstavlja, vlada nejedinstvo. A to nije dobro za pregovore o „Bregzitu”. Svi ti argumenti su potpuno pogrešni. Konzervativci za svoj poduhvat imaju samo jedan razlog: prema anketama, njihova stranka u odnosu na Laburiste ima prednost veću od 20 odsto. Ako do cilja stigne sa najmanje polovinom te prednosti, Mej će moći da vlada sa bitno povećanom parlamentarnom grupom. Njenu priču o nacionalnim interesima je po lažljivosti teško prevazići.”

Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurt): „Tereza Mej želi da se u junu održe izbori za novi parlament. Iz tog preokreta je jasno da je uvidjela da će operacija „Bregzit” biti mnogo komplikovanija nego što je njeni zagovornici predstavljaju. Laburisti su u tako jadnom stanju da je lako zaključiti da konzervatici to žele da iskoriste i  u pregovore o istupanju iz EU uđu sa ubjedljivim mandatom.”

Badiše nojeste nahrihten (Karlsrue): „Situacija (za Torijevce) nikada nije bila povoljnija. A Laburisti su sa svojim mizernim šefom stranke Džeremijem Korbinom na najnižoj tački u svojoj istoriji. Niko ne sumnja da će pobjeda Torijevaca biti više nego ubjedljiva.”

Vestfeliše nahrihten (Minster): „I pored svega, novi izbori kriju u sebi i rizik. Na primjer – kako će glasati protivnici „Bregzita”, prije svega pripadnici mlađe generacije? Da li će liberalne demokrate doživeti renesansu? Oni su još jedina britanska partija koja je za Evropu i predstavljaju jedinu političku snagu koja može da spriječi da Torijevci dobiju apsolutnu većinu.”

Velt (Berlin): „Izbori su jedini način da se u narednim godinama postignu bezbjednost i stabilnost – tvrdi Tereza Mej. Ako se ne vara… Jer, čak i ako Torijevcima uspije da povjećaju svoju većinu, to neće biti garantija da će sa procesom istupanja Velike Britanije iz Evropske unije sve proteći bez problema. To neće omekšati EU. A pitanje je i da li će Mejevoj uspjeti da protivnike „tvrdog Bregzita” motiviše za veće zajedništvo. Nešto manje od polovine Britanaca je još uvijek ubijeđeno da istupanje iz EU spada u manje svijetle trenutke britanske istorije.”

Pasauer noje prese (Pasau): „Sva predviđanja idu u korist Tereze Mej. Ali pobjeda na izborima nije tako sigurna. To ima veze sa emocijama koje izaziva tema zvana „Bregzit”. Svi oni Britanci koji zapravo žele da ostanu u Evropskoj uniji, ali nisu učestvovali u referendumu, sada bi na parlamentarnim izborima mogli da iskoriste šansu da preokrenu situaciju. Ako se emocionalna snaga dosadašnjih proevropskih demonstracija odrazi na parlamentarne izbore, Terezi Mej prijeti opomena.”

Landescajtung (Lineburg): „Tereza Mej (…) može da glumi i hladnokrvnu političarku tipa „čelične lejdi”. Umije i ona sve da stavi na jednu kartu umjesto na „možda”. Ovaj potez bi mogao da joj uspije kada je riječ o partijskoj politici. Nema protivnika dovoljno velikog formata. Šef Laburista Džeremi Korbin ne može kredibilno da se bori protiv „Bregzita” kada znamo da je nazivao Evropsku uniju kapitalističkim superkartelom”.

Darmšteter eho (Darmštat): „To što Tereza Mej želi da osigura svoje planove prijevremenim izborima, sasvim je dosljedno. Jer, tako povoljan trenutak da se dobije mandat za sve što će uslijditi, neće se ponoviti. Laburističkoj opoziciji koja u Donjem domu nema dovoljno jak poslanički klub, prijeti katastrofa: njen predsjednik Džeremi Korbin bi mogao da postane grobar nekada tako ponosne stranke – prije svega zato što u pitanju „Bregzita” nije mogao da se izbori za jasnu poziciju.”

Izvor: DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: