„SAD suzbijaju uticaj Kine“

17 04 2017

POLITIKA

Vašington koristi krizu na Korejskom poluostrvu kako bi vršio pritisak na Peking, kaže za DW Đijan Čaj, profesorka Univerziteta u Šangaju. Smatra da SAD i Kina imaju isti interes, ali različite metode prema dvije Koreje.


Nosač aviona “Karl Vinson”

DW: SAD su poslale flotu sa nosačem aviona „Karl Vinson” u pravcu Korejskog poluostrva u zapadnom Pacifiku. Je li to znak da SAD rade na svoju ruku kada je riječ o nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje?

Đijan Čaj: Ne vidim to tako, da jedna zemlja radi na svoju ruku, samo zato što je jedan nosač aviona u pokretu. S jedne strane, tom mjerom se upućuje upozorenje Sjevernoj Koreji, s druge, vrši se pritisak na Kinu, Južnu Koreju i Japan.

Kako vidite kinesko-američko odnose i pozicije u pogledu najnovije demonstracije vojne sile SAD?

Kina i SAD imaju zajednički cilj, naime, „denuklearizaciju” Korejskog poluostrva. Te zemlje, međutim, nisu istog mišljenja kada se radi o načinu na koji treba postići taj cilj. Kina se protivi suzbijanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje vršenjem pritiska demonstracijom vojne sile. Ta pozicija je i jedan od rezultata sastanka Donalda Trampa i Sija Đinpinga.

Osim toga, treba reći i da odgovor SAD na uspon Kine uvijek glasi: prigušiti taj uspon. To se nije promijenilo ni poslije Obamine ere. Upravo zato SAD žele da uspostave vojnu saradnju sa Japanom i Južnom Korejom i za to im Sjeverna Koreja pruža dobar povod. Strah Japanaca i Južnokorejanaca od neuračunljive Sjeverne Koreje Vašington koristi kao psihološku polugu za stvaranje vojnog saveza. Osim toga, SAD koriste krizu na poluostrvu i da bi stacionirale moderno oružje u regionu. To je prijetnja za Kinu. Proklamovani cilj SAD je da se Kina pokrene na saradnju u mnogim pitanjima. Ne vjerujem da SAD hoće da vode rat u Istočnoj Aziji.

Predsjednik Tramp je sada demonstrirao vojnu silu i u Siriji. Bombardovanje aerodroma sirijske armije se smatra i signalom za Sjevernu Koreju. Je li to ispravno tumačenje?

Asad se na vlasti može održati samo sa ruskom podrškom. On nije u stanju da ugrozi SAD ili Izrael ni na koji način, a pogotovo ne da sprovodi odmazde. To je u slučaju Sjeverne Koreje drukčije. Ako vojsci SAD ne uspije da odjednom uništi oružani arsenal Sjeverne Koreje, onda bi vojnici SAD u Južnoj Koreji i Japanu kao i oba ta saveznika bili veoma ugroženi. Jasnije rečeno, ako prvi udar ne uspije, situacija bi se pretvorila u katastrofu.

U ponedjeljak je glavni kineski pregovarač sa Sjevernom Korejom, Vu Davej, razgovarao sa vođstvom Južne Koreje. Dvije zemlje su zaprijetile pooštravanjem sankcija u slučaju da Sjeverna Koreja nastavi sa testiranjem raketa. Kako Kinezi vide šanse diplomatije?

Provokacije Sjeverne Koreje predstavljaju kršenje rezolucija UN i povredu strateških interesa Kine. One su olakšale SAD njihovu politiku suzbijanja kineskog uticaja. Kao velika zemlja svjesna svoje odgovornosti, Kina želi da pruži svoj doprinos očuvanju mira, ali mora da vodi računa i o sopstvenim interesima. Pri tome je i Kina upućena na usaglašavanje sa međunarodnim faktorima da bi držala Sjevernu Koreju u šahu i izbjegla još veću štetu. U potrazi za rješenjima međunarodnih kriza, Kina se rukovodi iskustvom, a ne ideologijom. Kina je protiv nuklearnog naoružavanja Sjeverne Koreje, ali i protiv provokacije kakvu bi predstavljali zajednički vojni manevri SAD i Južne Koreje, ili stacioniranje protivraketnog sistema SAD u Južnoj Koreji.

*Đijan Čaj je profesorka na Institutu za međunarodne studije Univerziteta Fudan u Šangaju. Posebno se bavi proučavanjem Sjeverne i Južne Koreje kao i bilateralnim odnosima tih zemalja.

Izvor: DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: