Mustafa Akyol za Avaz.ba: Rezultat referenduma osigurao je Erdoganu još 40 godina vlasti!

17 04 2017

Ugledni publicista nakon referenduma o ustavnim promjenama u Turskoj


Mustafa Akyol

Razgovarao: Mustafa Mulahuseinović

Turska je na referendumu podržala ustavne promjene, odnosno širenje predsjedničkih ovlasti u toj zemlji. Erdogan je pobijedio, ali ne ubjedljivo kao što je mislio.

Dva mandata

U njegovoj AK partiji očekivali su znatno veću podršku građana. Do toga nije došlo, jer je narod u Turskoj duboko podijeljen. Situacija se dodatno zakomplicirala kada je opozicija, nedugo nakon prvih preliminarnih rezultata, saopćila da će tražiti preispitivanje više od 60 posto glasova.

Mustafa Akyol, ugledni turski novinar, svakako jedan od najcitiranijih na Zapadu, kolumnista Hurriyeta, New York Timesa i Al-Monitora, autor knjige “Islam bez ekstrema” (Islam Without Extreemes: A Muslim Case for Liberalism, W.W. Norton, 2011.) u razgovoru za Avaz.ba smatra da će ovakav epilog itekako utjecati na sve napetije odnose Turske s Europskom unijom, ali i SAD.

– Istina, Turska je zaustavila migrantski val prema Europe, ali ranije je najavljeno da će se taj dogovor nakon referenduma preispitati. Sada će doći do promjene Ustava Turske, a Erdoganu će se omogućiti da imenuje i smjenjuje ministre te da se još dva puta kandidira za predsjednika, što znači da bi mogao ostati na vlasti do 2029. godine – kaže Akyol, koji nam se javio iz New Yorka gdje trenutno boravi.

No, dodao je da je rezultat referenduma osigurao Erdoganu da, ukoliko mu to biologija dozvoli, bude lider Turske narednih čak 40 godina!

– Erdogan je očekivao drastično veću podršku. Udružile su se dvije stranke, AKP i MHP, tako da su imali dvostruku propagandu na raspolaganju. Mislim da brojni ljudi koji tradicionalno glasaju za AKP, ovaj put to nisu učinili što potvrđuju i rezultati iz Ankare, Istanbula i ostalih velikih gradova – ističe Akyol.

Ugledni publicista naglašava da će budućnost Turske uveliko zavisiti od slijedećih Erdoganovih poteza.

– On je ranije znao pokrenuti konstruktivne razgovore s opozicijom. Ukoliko to i sada učini, možemo očekivati pozitivne promjene. Ipak, smatram da je duboka podijeljenost turskog društva daleko najveći problem naše zemlje i sve dok se to ne riješi ne možemo očekivati pomak – mišljenja je Akyol.

Brojni relevantni svjetski mediji mjesecima pišu o tome kako se opozicioni političari u Turskoj zatvaraju i šikaniraju, a nakon prošlogodišnjeg pokušaja vojnog udara Erdogan je otpustio na hiljade ljudi. Sve to itekako utječe i na bilateralne odnose, a Akyol smatra da će se relacije Turske sa Evropom i SAD definitivno promijeniti.

Polarizacija društva

– Velika polarizacija društva je daleko najveći problem Turske. Sve dok se to ne riješi neće doći ni do pozitivnih pomaka na međunarodnom planu. Jednostavno, Erdogan prvenstveno mora riješiti probleme u Turskoj, a onda se okrenuti vanjskim partnerima. Evropskoj Uniji smetaju brojni problemi sa građanskim slobodama, dok Trumpa interesira samo borba protiv terorizma, a nikako unutrašnja previranja u našoj državi – zaljučio je Mustafa Akyol u razgovoru za  Avaz.ba.
Izvor: Dnevni Avaz,
Autor: M. M. 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: