Danas obilježavanje 24. godišnjice zločina u Ahmićima: Još se traga za ostacima 29 žrtava

16 04 2017

Porukom “Da se ne zaboravi i ne ponovi”, u selu Ahmići kod Viteza, danas će biti obilježena 24. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su ubili pripadnici HVO-a u napadu 16. aprila 1993. godine. Cjelodnevni vjerski program počet će na mezarju u Starom Vitezu, a zatim će biti nastavljen u Ahmićima.

Inače, obilježavanje godišnjice počelo je 13. aprila, a završava 18. aprila. 

U Udruzi građana žrtava rata “16. april” ističu da se još traga za tijelima 29 žrtava, a kako bi se rasvijetlila njihova sudbina postavljen je plakat sa imenima i fotografijama ubijenih.

– Pozivamo sve one koji bilo šta znaju da nam jave, te pomognu da pronađemo svoje najmilije. Od prošle godine smo imali samo jednu identifikaciju, te još tragamo za 29 osoba – kazao je predsjednik Udruge Elvedin Kermo.

Kermo je, također, istakao da su stanovnici Ahmića nezadovoljni dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za ovaj zločin jer su, kako kaže, pred sudovima odgovarali uglavnom naredbodavci.

– Kako ćemo biti zadovoljni kad su odgovarala samo dvojica direktnih izvršitelja, a ubijeno je 116 osoba – istakao je.

Podsjetimo, za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, na ukupno 95 godina zatvora, od čega je Haški trubunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne.

Za zločine u Ahmićima Sud BiH je na deset godina zatvora osudio zapovjednika 4. bojne Vojne policije HVO-a Paška Ljubičića.

Službeni program obilježavanja 24. godišnjice stradanja u Ahmićima počet će u 11:30 sati u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, a bit će nastavljen vjerskim obredima u Starom Vitezu, te u Ahmićima.


Izvor: Dnevni Avaz,
Autor: Redakcija

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: