Život u valjevskom „sivom domu”

15 04 2017

Osuđenici imaju priliku da se školuju, uče zanat, da dobiju novac za pokretanje mini biznisa kad budu na slobodi…


Zatvorenici, Foto: S.Ć.


Valjevo
– „Pre zatvora sam živeo od danas do sutra. Zatvor me je naterao da malo mislim izvan „kutije”. Sad razmišljam i o budućnosti. Napravio sam grešku, koštala me… Ne znam kako će biti za posao napolju, kako ću se snaći kao bivši osuđenik, da li će me okolina prihvatiti”.

Ovako glasno razmišlja Smederevac (25), kome je ostalo još nekoliko meseci da odsluži kaznu od tri godine zbog posedovanja droge. Jedan je od 328 osuđenika Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu, valjevskog „sivog doma”, koji veruje da je raskrstio s kriminalom. Nisu svi takvi.

 
Ćelijski sistem

Vrednom norveškom donacijom 2014. godine započeto je unapređenje smeštajnih kapaciteta u valjevskom KP zavodu, kompletno je renoviran objekat zatvorenog odeljenja, tako da se sa skupnog prešlo na ćelijski sistem sa po četiri do šest osuđenika u sobama, navodi Nataša Stevanović. U drugom krilu paviljona urađen je i kompletno opremljen edukativni centar površine 900 kvadratnih metara sa osam prostorija za rad službenika tretmana.Uz pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, opremljena su dva objekta za poluotvoreno i otvoreno odeljenje, za smeštaj oko 120 osuđenika. U saradnji sa Valjevskom eparhijom, kompletno je renoviran prostor u delu zgrade Doma kulture u zavodu predviđen za verske obrede osuđenika pravoslavne vere.

U ovoj ustanovi, nekada jedinstvenoj u Jugoslaviji, sada u Srbiji, grehe okajavaju oni koji su počinili krivična dela kao maloletnici od 16 do 18 godina ili kao mlađe punoletne osobe. Maksimalna kazna je deset godina.

Zavod je zatvorenog tipa, ali sa 230 osuđenika u zatvorenom i oko 100 u poluotvorenom i otvorenom odeljenju. Nekada ih je bilo najviše 250, sada ih je znatno više. Skoro polovina, 45 odsto su počinili krivična dela sa elementima nasilja – ubistva, razbojništva, nasilničko ponašanje… Četvrtina je osuđena za dela protiv zdravlja ljudi, prvenstveno za nedozvoljeni promet i uživanje narkotika.

Često su u početnim fazama zavisnosti od alkohola ili droge, uglavnom potiču iz problematičnih porodica u kojima je bilo nasilja, narkomanije, prostitucije, najčešće nisu završili srednju školu, neki ni osnovnu, imaju vrlo oskudno radno iskustvo – skicira osuđeničku zajednicu Nataša Stevanović, načelnik Službe za tretman u valjevskom KP zavodu.

– Rad sa njima je specifičan, slojevit, vrlo složen u svakom individualnom programu. Ima puno osuđenika protiv kojih se vode novi krivični postupci dok ovde izdržavaju kaznu. To opterećuje tretman i otežava rad sa njima. Oni ne znaju kad će izaći, daleko su od početka, daleko od kraja – naglašava Stevanovićeva.

Najveći izazovi za zaposlene, dodaje, jesu sve veći priliv osuđenika sa izraženim višestrukim problemima i nedostatak kadrova koji rade neposredno sa njima, pre svega u službama za tretman, za poslove obezbeđenja i za obuku i upošljavanje.

KP zavod u Valjevu se umnogome razlikuje od ostalih zatvora. Najviše po tome što se osuđenicima, mladim ljudima, pruža puno šansi da raskrste sa kriminalom. Dostupno im je obrazovanje, dvadesetak njih trenutno pohađa osnovnu školu, kao istureno odeljenje obrenovačke osmoletke.

– Napolju sam završio samo dva-tri razreda, ovde sam nastavio školovanje i završio osnovnu. Posle sam bio stolar, sada radim u farbarskom pogonu. Ide mi taj posao, volim da radim. Kad budem na slobodi, želim da nađem neki posao, bilo šta, na građevini ili nešto drugo, samo da bude za stalno. Doći će i taj dan – priča momak iz Leskovca (23). Dečja faca, a „zaradio” osam godina zbog ubistva, skoro pola je već prošlo.

Zahvaljujući projektu nemačke organizacije „Help” posvećenom unapređenju programa tretmana osuđenih, ovde je organizovana obuka za različita zanimanja koju trenutno pohađa tridesetak osuđenika.

Diplomirao iza rešetaka
Beograđanin (23), osuđen na pet i po godina zbog posedovanja droge i oružja, skoro tri godine je u valjevskom „sivom domu”. Klasičan kriminalac, reklo bi se. Ali, stvari već dugo sasvim drugačije stoje. Pre zatvora završio je dve godine ekonomskog fakulteta. U zatvoru su mu omogućili da nastavi, dolazili su profesori da polaže ispite pred njima. U septembru prošle godine diplomirao je iza rešetaka. I upisao master, ostalo mu je još tri ispita i master rad. Planira da nastavi i doktorske studije.– Gledam da ispravim grešku, da krenem nekim normalnim putem. Kad odslužim kaznu hoću da se bavim privatnim biznisom, ideja mi je da to bude rentakar i agencija za nekretnine.

Uče za bravara, varioca, stolara, kuvara, bravara za aluminijumsku i plastičnu stolariju. Zavod organizuje i obuku za informatičku pismenost. Svaki osuđenik koji završi ove programe dobija sertifikat koji ne nosi obeležja KP zavoda, naglašava načelnica Stevanović.

– Odnedavno, pored stručnog osposobljavanja kao koraka ka slobodi, osuđenima se pruža mogućnost i da apliciraju kod organizacije „Help” za svoj mini biznis u vrednosti do 2.400 evra, kad izađu iz zatvora. Izbor se obavlja među onim osuđenicima koji imaju poluotvoreni ili otvoreni tretman – navodi Nataša Stevanović.

U valjevskom zavodu postoje proizvodni pogoni za izradu aluminijumske i plastične stolarije, za proizvodnju kontejnera za smeštaj terenskih radnika, za proizvodnju nameštaja u kojima osuđenici rade pod stručnim nadzorom.

Bave se i uzgojem svinja, na parcelama u krugu zavoda gaje povrće, a na šest-sedam hektara u obližnjem selu Bukovica posejani su kukuruz, pšenica, podignuti vinogradi i voće. Na taj način obezbeđuju se namirnice za ishranu zatvorenika, viškovi se plasiraju na tržište.

– Ovaj zatvor je skoro prava država u malom, osuđenici obavljaju mnoge poslove – kaže Nataša Stevanović.

Izvor: Politika.rs

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: