Stravično upozorenje Americi: Na potpuni rat odgovorit ćemo potpunim ratom, a na nuklearni rat nuklearnim udarom

15 04 2017

Sjeverna Koreja ponovo prijeti


Foto: AFP

Sjeverna Koreja je, u trenutku dok se korejskom poluotoku približava američka flota predvođena nosačem aviona na nuklearni pogon, pokazala nove balističke rakete dugog dometa na obilježavanju 105. godišnjice utemeljitelja države Kim Il Sunga u Pjongjangu.

Južnokorejska vojska vjeruje kako su rakete koje su pokazane u subotu na vojnoj paradi nove interkontinentalne balističke rakete, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap. Uoči parade spekuliralo se da će komunistička država iskoristiti godišnjicu kako bi provela novo raketno ili nuklearno testiranje.

I američki vojni stručnjaci za oružje vjeruju da su neke od raketa koje su prikazane u subotu vrste interkontinentalnih balističkih raketa. Sjeverna Koreja u subotu je pokazala dvije nove vrste interkontinentalnih balističkih raketa na kamionima što sugeriše da Pjongjang radi na novom konceptu razvoja tih raketa, kazala je Melissa Hanham iz američkog Middlebury instituta za međunarodne studije u Montereyu u Kaliforniji.

Ona ipak podsjeća da Sjeverna Koreja ima običaj pokazati nove koncepte na paradama prije nego što ih je testirala ili lansirala.

Na paradi su prvi puta pokazane Pukkuksong podmorničke balističke rakete s dometom većim od 1000 kilometara a prikazivanje više od jedne rakete pokazuje da Sjeverna Koreja napreduje u planu postavljanja raketa na podmornice što je teže otkriti, kazao je Joshua Pollack, urednik washingtonskog časopisa Nonproliferation Review.

Bliski saradnik Kim Jong Un-a Choe Ryong Hae, obraćajući se mnoštvu na paradi, poslao je upozorenja SAD-u. “Ako SAD nastavi s bezobzirnim provokacijama, naša revolucionarna snaga odmah će odgovoriti uništavajućim napadom; odgovorit ćemo istom mjerom – na potpuni rat potpunim ratom, na nuklearni rat našim nuklearnim udarom”, kazao je.

 
Izvor: Dnevni Avaz,
Autor: (Redakcija)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: