Moskva demantira da je slala oružje Hrvatskoj

15 04 2017

Hrvatski mediji su objavili da je Moskva početkom 90-ih godina isporučivala oružje Zagrebu, uključujući raketni sistem S-300.


Rusija se dosljedno pridržavala svojih međunarodnih obveza, tvrdi glasnogovornik ministarstva, Arhiva

Rusko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je napise hrvatskih medija da je Moskva početkom 90-ih godina isporučivala oružje Zagrebu, uključujući raketni sistem S-300, kršeći time embargo UN-a.

“Rusija se dosljedno pridržavala svojih međunarodnih obveza, uključujući one koje su se odnosile na embargo na isporuku oružja sukobljenim stranama tokom jugoslavenske krize 1991-1995”, izjavio je zamjenik glasnogovornika ministarstva Artjom Kožin, a objavljeno je na mrežnim stranicama ministarstva.

“Smatramo da su ti medijski izvještaji provokacija i da grubo izvrću činjenice s ciljem ocrnjivanja politike Ruske Federacije na Balkanu”, istaknuo je Kožin odgovarajući na pitanje novinara da komentira izvještaj hrvatskih medija o ruskima isporukama oružja Hrvatskoj početkom ‘90-ih godina.

Spisak oružja

“Posebno je neprihvatljivo u kontekstu svih tih izmišljotina spominjanje kontakata ambasadora Rusije u Zagrebu”, dodao je on naglasivši da “svu odgovornost snose autori takvih izmišljotina”.

Večernji list je objavio u četvrtak da je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov ovih dana pozvao u ambasador na razgovor Zvonka Zubaka, hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružja, da mu sastavi spisak oružja koje je Rusija navodno isporučivala Zagrebu, uključujući raketni sistem S-300, za vrijeme oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije dok je na snazi bio embargo Ujedinjenih naroda.

List je detaljno opisao kako su devedesetih ruski transportni avioni dostavljali oružje uglavnom slijećući na pulski aerodrom.


Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: