Zahiragić: Mediji zloupotrebljavaju satirične portale

13 04 2017


Izvor: N1

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu i njegov predsjednik Haris Zahiragić obratio se novim saopštenjem za javnost.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Obraćamo se javnosti sa demantom na vijest objavljenu na jednom od satiričnih portala, a vezanu za proteste naših kolega studenata u Srbiji – koja naravno nije tačna.

Kao akademski građani, svjesni smo činjenice da je satira često najbolji način kritike ili protesta o određenom pitanju, te naravno podržavamo pisanje takvih tekstova i na naš račun.

Međutim, s obzirom na činjenicu da su prilikom izrade satiričnih tekstova o nama neki portali koristili navodnike, te da u tekstu nigdje nisu naveli da je isti satiričnog karaktera, a nakon toga tu vijest objavili i sponzorisali na društvenim mrežama – te da su taj tekst preuzeli ostali portali koji se inače ne bave pisanjem satiričnih tekstova, izražavamo opravdanu sumnju da su autori tih tekstova i portali koji su ih objavili bili viciozni i zlonamjerni prema nama.

Nažalost, u našem društvu, očito, veliki broj građana ne može vidjeti jasnu razliku između stvarne i „satirične“ ili izmišljene vijesti, što evidentno mnogi mediji zloupotrebljavaju.

Apelujemo na portale da prestanu sa tom praksom, te ih upozoravamo da ćemo, u slučaju da se ta praksa nastavi, biti primorani zatražiti od regulacionih tijela zaštitu ugleda naše organizacije kao i na to da ćemo protiv tih portala pokrenuti parnicu pred nadležnim sudom”, navedeno je.

Izvor: N1

Advertisements

Akcije

Informacije

One response

13 04 2017

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: