Radončić i ostali: U nastavku suđenja predsjedniku SBB-a iskaze dali tri inspektora SIPA-e

13 04 2017

SUD BIH: Kandidat za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH


Fahrudin Radončić, Foto: Arhiv Patria

U nastavku suđenja predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću i ostalima iskaze su dala tri inspektora SIPA-e, a koji su, prema naredbama Tužilaštva i Suda BiH, postupali u istrazi u ovom predmetu. Radi se o svjedocima Jasmini Sarvan, Milenku Kuliću i Ševki Čomoru.

Nekadašnji službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Ševko Čomor kazao je na suđenju kako je krajem 2015. učestvovao u izuzimanju snimaka video-nadzora iz hotela Park u Vogošći, na kojem se, kako je rekao, vidi sastanak optužene Bilsene Šahman sa svjedokinjom Azrom Sarić, objavio je BIRN.

Čomor je ispričao da su snimci predati dobrovoljno u decembru 2015. godine.

– Snimci su trebali biti pokazatelj da li je Azra Sarić rekla istinu, a u izjavi je navela da se sa Bilsenom Šahman sastala ispred hotela Park – rekao je Čomor.

U sudnici su potom pušteni dijelovi snimka, a Čomor je rekao da se vidi, između ostalog, kako iz hotela Park izlazi Sarić “sa kesom u ruci” te ulazi u Renault koji odlazi na obližnji parking.

Na pitanje predsjedavajuće Sudskog Vijeća Hasije Mašović kako je siguran da je u pitanju “kesa”, jer se to ne vidi najjasnije, svjedok je pojasnio da Sarić poznaje, kao i da mu je rekla kako je bila obučena, ali i da je njegova procjena da se radi o vozilu Renault Clio koji je vozila optužena Šahman.

Na inzistiranje Mirne Delalić, koja brani Šahman, pušten je ostatak snimka na kojem se vidi ženska osoba za koju je procjenjeno da je Sarić kako ulazi u drugo vozilo, zatim izlazi i vraća se u hotel. Na pitanje braniteljice zašto taj momenat nije naveden u službenoj zabilješci, svjedok je odgovorio kako smatra da to nije relevantno i da se rukovodio onim što je rekla Sarić.

Šahman je optužena sa Fahrudinom Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Zijadom Hadžijahićem za ometanje rada pravosuđa te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Čomor je rekao da je u dva navrata razgovarao sa Sarić, i to prvi put nakon što je tužilac Božo Mihajlović obavjestio da je na nekoj vrsti bolovanja i da je prestrašena. Prema riječima svjedoka, stupljeno je u kontakt s Sarićkom te je zamoljena da dostavi nalaz, što je i učinila putem vibera.

Svjedok je potvrdio i da je učestvovao u pretresu kancelarije Bakira Dautbašića u Ministarstvu sigurnosti, za šta je postojala pismena naredba Suda BiH i gdje je privremeno oduzeta centralna jedinica računara i manji notes. Za pretres Dautbašićevog stana i vozila, korištena je usmena naredba Suda BiH, rekao je svjedok.

Svjedok je rekao i da je učestvovao u pretresu prostorija, odnosno kabineta Fahrudina Radončića…

Druga svjedokinja, službenica SIPA-e Jasmina Sarvan je govorila o privremenom oduzimanju mobitela i računara koji je koristila Indira Ćatić u redakciji Dnevnog avaza. Sarvan je kazala da se prilikom ulaska u redakciju Dnevnog Avaza tim na čijem je čelu bila nije osjećao bezbjedno jer su snimani kamerama i mobitelima.

Na pitanje Radončića, svjedokinja je rekla kako njene fotografije nisu objavljene u Dnevnom Avazu, ali nije znala odgovoriti na pitanje jesu li objavljene slike “specijalaca” sa dugim cijevima koji su bili na pretesu.

Milenko Kulić, također službenik SIPA-e, ispričao je da je učestvovao u pretresu Radončićeve vikendice u Vogošći, kazavši da optuženi nije bio prisutan, ali je dao saglasnost za pretres.

Nastavak suđenja je planiran za 19. april.


Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: