Obilježavanje godišnjice zločina nad Bošnjacima Janje i Bijeljine

13 04 2017

Formiranje zloglasnog logora Batković


Foto: Ron Haviv

Savez logoraša u BiH, zajedno s Medžlisom Islamske zajednice Janja, Udruženjem logoraša Bijeljina – Janja i Udruženjem demobilisanih boraca Bijeljina – Janja cjelodnevnim programom obilježit će u petak 25. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Janje i Bijeljine i godišnjicu formiranja zloglasnog logora “Batković”.

Koncentracioni logor “Batković” bio je jedan od najvećih i najzloglasnijih logora u Bosni i Hecegovini i jedno od glavnih mučilišta civila iz različitih krajeva države.

– Taj logor je formiran 1. aprila 1992. godine od JNA, a kroz njega je prošlo više od 4.000 logoraša iz Banje Luke, Prijedora, Bosanskog Novog, Sanskog Mosta, Ključa, Kotor Varoši, Teslića, Travnika, Doboja, Kupresa, Jajca, Mrkonjić Grada, Bosanske Gradiške, Dervente, Bosanskog Šamca, Brčkog, Modriče, Tuzle, Kalesije, Osmaka, Sokoca, Zvornika, Vlasenice, Šekovića, Koraja, Janje, Bijeljine i drugih. U logoru je ubijeno najmanje 80 logoraša, a na desetine ih je seksualno zlostavljano. Logor je egzistirao sve do kraja januara 1996. godine – navode iz Saveza logoraša.

Protokolom je planiran okrugli sto u biblioteci Doma kulture Janja, vjerski program u Atik džamiji, centralna  aktivnost će biti upriličena ispred spomen-obilježja u dvorištu Atik džamije, a najavljeno je i bacanje karanfila u rijeku Janju, kao i projekcija filma o logorašima u Dom kulture Janja.

Iz Saveza logoraša u BiH ističu da će se u okviru centralne aktivnosti ispred Atik džamije putem Skypea obratiti i američki fotoreporter Ron Haviv, koji je prvi u svijet poslao sliku o zločinima nad građanima Bijeljine i Janje početkom aprila 1992. godine.

– Ron Haviv prvi je fotoreporter koji je uspio prići jednoj od srpskih formacija, arkanovim Tigrovima i kroz svoj objektiv prikazati ubijanje civila na ulicama Bijeljine, kao i ulazak Tigrova u Atik džamiju. Njegove fotografije su postale simbol brutalnosti koja je bila prisutna tokom rata u BiH – saopćeno je.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: