Njemački dokumentarac: Hrvatska je jedno od najjačih utočišta fašizma u Europi

13 04 2017

Njemački dokumentarac: Hrvatska je jedno od najjačih utočišta fašizma u Europi – Vijesti – Index.hr


Screenshot: YouTube

NA KANALU Arte, francusko- njemačkom kanalu za kulturu, prije nekoliko dana prikazan je dokumentarni film “Rechts, zwo, drei- Driftet Europa ab?”, što bi u prijevodu značilo “Desno, dva tri – kreće li se Europa udesno”.

Iako ovaj kanal nema veliku gledanost, on je prilično utjecajan u intelektualnim krugovima, a upravo su zaključke njihovog dokumentarca nakon emitiranja prenijeli brojni europski mediji.

U dokumentarcu se obrađuje jačanje desnice pa se tumači popularnost Nacionalne fronte Marine Le Pen u Francuskoj, Pegide i AfD-a u Nemačkoj, Jobikka u Mađarskoj te konzervativnog PiS-a u Poljskoj. No, posljednjih pola sata dokumentarnog filma, gotovo jedna trećina, posvećena je upravo Hrvatskoj koju se u kontekstu rasta fašizma opisuje kao “manje poznatu, ali ništa manje zabrinjavajuću priču” o usponu ekstremista.

U scenama iz Hrvatske tako dominiraju snimke snimljene 5. kolovoza prošle godine u Čavoglavama na kojima se vidi dizanje desnice i vikanje ustaškog pokliča “Za dom spremni“. Producenti dokumentarca u jednom trenutku puste i ustašku pjesmu “Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije” koju su titlovali kako bi je razumjeli ljudi s njihovog govornog područja. Osim toga, autori dokumentarca prošli su kroz brojne Hrvatske krajeve začuđeni količinom ustaškog znakovlja kojeg se može vidjeti po ulicama. Osim što su iznenađeni što se na Thompsonovom slavlju u Čavoglavama mogu vidjeti visokopozicionirani crkvenjaci, dokumentaristi spominju činjenicu da je velik broj djece indoktriniran ustaštvom. U tom kontekstu prikazuju djecu s ustaškim kapama te mlade ljude koji salutiraju uzdignutom desnicom.

“Nacionalističke snage nadovezuju se na fašističku prošlost”, stoji u dokumentarcu.

Među političarima kao predstavnici ekstremne desnice spominju se Frano Čirko, v.d. predsjednik HČSP-a, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš te Zlatko Hasanbegović.

Osim njih, autori dokumentarca spominju i predsjednicu Kolindu za koju kažu da je bila prisutna na skupu u Kninu na kojem je, kažu u dokumentarcu, bilo ustašovanja.

Izvor: Index.hr


tweetmeme_style = ‘compact’;

http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: