Kina poslala 150 hiljada vojnika na granicu sa Sjevernom Korejom

13 04 2017

Na pomolu rat


Arhiv

Nakon telefonskog razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog kolege Xi Jinpinga, Kina je razmjestila 150.000 vojnika na granicu sa Sjevernom Korejom, javljaju kineski državni mediji.

Međunarodni posmatrači smatraju da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti još jedno nuklearno testiranje ovog vikenda na godišnjicu osnivanja režima koji vodi dinastija Kim. No SAD je nedvosmisleno upozorio da provokacije ovakvog tipa više neće tolerisati, a čini se kako je i Kina ovaj put stala na njegovu stranu, piše Business Insider.

Naravno, postavlja se pitanje – što tačno Kina planira? Mogući odgovor ponudio je još prošloga mjeseca stručnjak za Sjevernu Koreju iz firme za geopolitičku analizu Stratfor, Kim Tack, spekulirajući kako bi kineske snage mogle zaustaviti nuklearni program Sjeverne Koreje bez ispaljenog metka.

Tack je predvidio da će Kina “definitivno pokušati spriječiti” američki napad na Sjevernu Koreju, nešto što SAD sve glasnije spominje kao opciju, dok nosač aviona plovi prema korejskoj obali.

“Otvorena prisutnost kineskih snaga odvratila bi SAD od ulaska na taj teritorij jer bi riskirao iniciranje većega sukoba”, ustvrdio je Tack. S druge strane, kineske snage “bile bi u poziciji da iniciraju državni udar ili da natjeraju Kima na razoružanje”.

Ultimativni cilj Kine je osigurati daljnju egzistenciju Sjeverne Koreje kao države “koja služi kineskim strateškim interesima, ali koja više ne bi bila ogromna meta na nišanu SAD-a”, smatra ovaj analitičar. Na taj način bi Kina spriječila pad države koja joj služi kao tampon-zona od zapadnog utjecaja te spriječila američki zračni ili raketni napad, a možda i totalni rat.

Kina vrši pritisak na režim Kim Jong-una i na ekonomskom planu. Prošle sedmice Peking je zabranio uvoz ugljena iz Sjeverne Koreje, što je veliki ekonomski udarac za ovu siromašnu i zaostalu zemlju kojoj punih 40% izvoza otpada na ugljen, prenosi Avaz.

 

Izvor: Vijesti.ba / Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: