Burne reakcije na ideju don Ante da se vjernice u crkvi pokriju maramama: Nije svećenik modni mačak, a mi nismo muslimani da se žene ‘zamataju’!

13 04 2017

Komentar na želju don Ante Žderića da vjernice dolaze s maramama na misu na Veliki petak, zatražili smo od stanovnika Blatina i Škrapa.

U kafiću nedaleko od crkve zatekli smo Filipa i Olivera, koji su od nas doznali za nesvakidašnju odluku novog župnika. Iznenađeni idejom, kazali su nam kako im nije jasno zašto uopće svećenik ima pravo donositi odluke tko će se i kako odijevati.

Don Ante vjernicama rekao da u crkvu dođu s maramama na glavi, ali njegov drugi potez zasigurno će biti dočekan s velikim odobravanjem…

– Tko je on da bira što će ljudi na sebi nositi? Naravno da je red da se u crkvu ne ulazi u kupaćem kostimu, ali mislim da na druge odjevne kombinacije svećenik ne bi trebao imati utjecaja – ustvrdio je Filip.

Njegova radnog kolegu Olivera više je zanimalo otkud taj trend uopće u katolicizmu.

– Ja ne bih dao ni muslimanima da prekrivaju lice, a kamoli našim ljudima. Osim kod njih, nisam nikad čuo da se žene “zamataju” u ijednoj vjeri. Možda bi bilo okej da je to dio našeg folklora, odnosno da se oblače u narodne nošnje kao bake na selima pa da zato nose marame, ali mislim da ovdje to nije slučaj – zaključio je Filip.

Na pitanje u vezi s pranjem nogu članovima udruge koja skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama, obojica se slažu kako je to tradicionalni dio mise.

– Kroz povijest pranje nogu ima značenje koje se i danas primjenjuje. Isus je svojim učenicima prao noge, a Marija njemu – dodao je Filip, koji, kako je kazao, nije čest gost pred oltarom, ali da će za Uskrs svakako svratiti da i sam vidi te novitete:

– Baš ću otići da vidim što će to biti. I kako će izgledati.


Izvor: Slobodna Dalmacija,
Piše: Andrea Topić,
Foto: Arhiva/HANZA MEDIA

 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: