Sudovi u BiH u prva tri mjeseca 2017. riješili 60.339 najstarijih predmeta

12 04 2017


Foto: Arhiv

Sudovi u BiH su u prva tri mjeseca 2017. godine riješili 60.339 najstarijih predmeta što je dodatno doprinijelo kontinuiranom smanjenju broja neriješenih starih predmeta odnosno povećanju efikasnosti sudova u BiH, a tim i pravosuđa u cjelini, saopćeno je iz VSZV-a, piše Patria.

– Ovo su najnoviji rezultati aktivnosti praćenja procesa rješavanja starih predmeta, jedne od primarnih aktivnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine kojom se osigurava da sudovi u potpunosti poštuju ispunjenje svojih planova rješavanja predmeta i do kraja perioda za koji se donosi plan uspješno realiziraju iste.

Sudovi su planovima za rješavanje predmeta u 2017. godini predvidjeli riješiti 156.320  najstarijih predmeta. Od prvostepenih sudova (općinski, osnovni i okružni privredni) se očekivalo da u prvom kvartalu ostvare minimalno 25% svojih planova. Međutim, analiza je pokazala da su realizovali plan u jednakom ili većem procentu od očekivanog te su u prosjeku ostvarili 36% plana.

Generalno gledajući, zahvaljujući ovoj aktivnosti čija implementacija je započela 2010. godine  dolazi do kontinuiranog smanjenja broja neriješenih starih predmeta i do danas putem planova sudovi su riješili 720.000 najstarijih predmeta što svakako utiče i na smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta i skraćivanje trajanja postupaka u sudovima – kažu iz VSTV-a.

Izvor: NAP.ba / Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: