Sjećanje na velikog čovjeka | Mikulić Samaranchu: Napadnuta je domovina nas Bosanaca i Hercegovaca, agresija je butalna

12 04 2017

Navršilo se 89 godina od rođenja bh. političara


Branko Mikulić

Bosanskohercegovački političar Branko Mikulić rođen je na današnji dan prije 89 godina, 10. juna 1928. godine, u Podgrađu kod Gornjeg Vakufa.

Za ekonomistu po struci, koji je kao dječak sa ocem Jurom otišao u partizaane, vezuje se najznačajniji period razvoja BiH nakon Drugog svjetskog rata, zlatne godine unutar jugoslovenske federacije i posebno uspostavljanje BiH kao relevantne i po svemu ravnopravne članice bivše Jugoslavije.

Zaslužan je za ubrzano ekonomsko i privredno jačanje republike, razvoj institucija, a podržavao je i nacionalnu emancipaciju Bošnjaka u okviru Jugoslavije, ravnopravnost bh. naroda uopće. Svakako, jedan je od najzaslužnijih za uspješnu organizaciju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. gosine.

Pismo Mikulića čelniku MOK-a objavljeno je u dnevnim novinama
Bio je član Predsjedništva SFRJ iz BiH, član CKSK BiH, sekretar Izvršnog komiteta te predsjednik CKSK BiH, predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine SRBiH, član Predsjedništva CKSKJ.

Od 1982. do 1983. bio je predsjednik Predsjedništva SRBiH. Za člana Predsjedništva SFRJ izabran je maja 1984. godine. Na toj dužnosti ostaje do maja 1986. kada je imenovan za predsjednika Saveznog Izvršnog Vijeća. Na tu funkciju podnio je ostavku 30. decembra 1988. godine zbog neizglasavanja proračuna u Skupštini SFRJ. Na dužnosti je ostao do izbora novog SIV-a 14. marta 1989. na čelu s Antom Markovićem. Tada podnosi ostavku i, dok mnogi bježe iz glavnog grada BiH, vraća se u Sarajevo.

U Sarajevu je ostao i nakon početka agresije, a umro je u opkoljenom gradu 12. aprila 1994. godine.

Upravo je iz opkoljenog Sarajeva uputio potresno pismo legendarnom predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Juan Antoniju Samaranchu, čovjeku koji je samo osam godina ranije kazao da je Sarajevo organiziralo do tada najbolje Zimske olimpijske igre u historiji.

Poručujući Samaranchu da bi bio “tužan da vidi Sarajevo”, naveo je:

– Obraćam Vam se povodom spoljne i unutrašnje agresije na domovinu nas Bosanaca i Hercegovaca, međunarodno priznatu, suverenu i nezavisnu državu – Republiku Bosnu i Hercegovinu –  pisao je Mikulić Samaranchu.

Agresija je, pisao je Mikulić, stravično brutalna.

– Ubijaju se i ranjavaju nevini ljudi, žene i djeca. Preko 250.000 ljudi, najvećim dijelom starih osoba, žena i djece napustilo je svoje domove i pobjeglo ispred prijetećih opasnosti. Uništavaju se privatna, društvena i državna imovina, spomenici naše prošlosti, kulturna dobra, škole, bolnice, vjerski objekti, privredna preduzeća i infrastruktura. Blokiraju se i izlažu opasnostima čak i ustanove za retardiranu i slijepu djecu… Bosna i Hercegovina i njen glavni grad Sarajevo u potpunoj su u blokadi. Prijete glad i epidemije – naglasio je Mikulić.

Između ostalog, napisao je i da “rješenje za krizu mogu naći samo građani i narodi Bosne i Hercegovine”.

– Oni nisu bili, niti su sada u međusobnoj svađi – istakao je Mikulić.

 
Izvor: Dnevni Avaz,
Autor: F. VELE 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: