Obrazovanje u KS: Ograničiti mandate direktora na dva, nema zatvaranja osnovnih škola

12 04 2017

JAVNA RASPRAVA


Javna rasprava u toku (Foto: Patria)

 

U sali Skupštine KS počela je javna rasprava kojoj prisustvuje premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović sa predstavnicima svih zainteresiranih strana kako bi se analizirao Prijedlog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju koje je premijer skinuo sa dnevnog reda Skupštine KS dok se ne usaglase sa zainteresiranim stranama, piše agencija Patria.

Sastanku prisustvuju zastupnici Skupštine KS predstavnici Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS, Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS, općinski predstavnici Aktiva direktora osnovnih škola KS, predstavnici Zajednice srednjih škola te pomoćnici načelnika općina za obrazovanje.

Ministar Kazazović u izjavi za medije je kazao da će Školski odbori imati četiri člana te će se odluke donositi dvotrećinskom većinom te će na taj način biti izbjegnuta politizacija. Također, mandati direktora bit će ograničeni na dva uzastopna mandata, a tako će biti i sa drugim preduzećima koji su u nadležnosti Vlade KS.

– To će biti jedan član ispred roditelja, nastavnika, lokalne zajednice i jedan član Ministarstva – kazao je Kazazović.

Također, Kazazović je kazao da neće biti gašenja osnovnih škola te mu nije jasno odakle se pojavljuju takve informacije.

Konaković je kazao da je tražio da se u zakonima stavi da direktori ne mogu biti politički zvaničnici kako bi se izbjegao politički utjecaj i sukob interesa.

I Konaković i Kazazović kazali su da će se ići u reorganizaciju obrazovnog sistema i mreže škola.

– Ova Vlada je otvorila tri nove škole, renovirala šest, i u fazi izgradnje su dvije škole. Mi ne zatvaramo škole – kazao je Konaković.

Kazazović je kazao da je prosjek 24 učenika u razredu, a da je sadašnj situacija u KS 22 što je prosjek koji nemaju ni neke zapadnoevropske zemlje.

Premijer Konaković je kazao da direktori koji ne rade dobro trebaju biti smijenjeni bez obzira ko ga je birao na tu funkciju.

– Više je problema u osnovnom nego u srednjem obrazovanju. Nakon dugog perioda simbolično je povećana plata. Ljudi u obrazovanju su slabije pozicionirani u odnosu na druge službenike. Zagovarat ćemo da škole koje imaju mali broj učenika, a njih je devet da racionalizujemo troškove, ne trebaju nam dva direktora, dvojica računovođa itd…

Konaković je istakao da se zakoni moraju usvojiti do maja, ali će se modificirati u skladu sa dogovorom sa partnerima.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS Faruk Bešlić kazao je da je postignut dogovor sa Vladom KS te da su zadovoljni zakonom.

– Mandati direktora su ograničeni na dva, a u Školskim odborima više neće biti politizacije jer glas predstavnika Ministarstva obrazovanja više nije zlatni glas, već se odluke donose dvotrećinskom većinom.

Također, uređene su upisne kvote što će se usaglasiti sa potrebama tržišta rada, a poslodavcima će biti omogućen ulazak u škole kako bi učenici imali praktičnu nastavu.

Bešlić je pojasnio šta znači da direktori ne mogu obavljati i političke funkcije odnosno ne mogu biti u organima stranke, izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti, ali ne znači da ne mogu biti članovi političkih stranaka.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: