Žene Srebrenice poručile: Tužilaštvo BiH ne radi na pronalasku masovnih grobnica

11 04 2017

Predsjednica Udruženja Hajra Ćatić je izrazila nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH kada je u pitanju pronalazak i otkrivanje masovnih grobnica

 

Noseći fotografije i imena ubijenih tokom genocida u Srebrenici, članice Udruženja Žene Srebrenice i danas su se okupile u centru Tuzle i ukazale na civilizacijski poraz koji se u julu 1995. godine dešavao pred očima međunarodne zajednice, javlja Anadolija.

Podršku tokom mirnog protesta pružile su im žene iz Janje, Brčkog i Busovače, a Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice ponovo je ukazala na sporost u procesu pronalaska ubijenih žrtava. Ćatić je izrazila nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH kada je u pitanju pronalazak i otkrivanje masovnih grobnica.

˝Želimo podsjetiti domaću i svjetsku javnost da mnoge porodice nisu došle do posmrtnih ostataka svojih najdražih. Mislim da će ove godine biti jedna od najmanjih dženaza. Do sada je identificirano oko 35 žrtava, što ne znači da do 11. jula neće biti puno više identificiranih. Imamo dosta identificiranih žrtava čiji su posmrtni ostaci dobili ime i prezime, ali porodice neće da potvrde identifikaciju zbog malog broja pronađenih posmrtnih ostataka˝, kazala je Ćatić.

Zahtijevajući kažnjavanje zločinaca, članice Žene Srebrenice mirni protest održavaju svakog 11. dana u mjesecu, u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada su pripadnici Vojske Republike Srpske sa paravojnim jedinicama ušli u zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija u Srebrenici i ubili preko 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Izvor: Oslobođenje.ba,
Foto: Anadolija

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: