Vlada Federacije BiH se zadužila 20 miliona KM prodajom trezorskih zapisa

11 04 2017

DUG JE ZAO DRUG


Foto: Arhiv/Klix.ba

Aukcija trezorskih zapisa Federacije BiH na Sarajevskoj berzi (SASE) održana je danas. Trgovanje još nije zvanično završeno, iako su stvari već jasne: Vlada Federacije BiH zadužila se za novih 20 miliona KM.

“Ukupan iznos pristiglih ponuda je 56.150.000 KM, a ukupan iznos prihvaćenih ponuda je 20.000.000 KM. Najviša prihvaćena cijena iznosila je 99,9751, što predstavlja kamatnu stopu od 0,10 posto, dok je najniža prihvaćena cijena iznosila 99,9004 što predstavlja kamatnu stopu od 0,40 posto”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

Navode da je ponderirana prosječna prihvaćena cijena iznosila 99,9327, što predstavlja kamatnu stopu od 0,27 posto, dok ukupan iznos prikupljenih sredstava iznosi 19.986.543 KM.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kazao je za Klix.ba da se pokazalo da je riječ je o kratkoročnom obliku zaduživanja, jer Vlada Federacije BiH na taj način želi finansirati kratkoročne obaveze.

“Međutim, problem je što se stalno prodaju novi trezorski zapisi da bi se pokrili stari dugovi. Dakle, da bi se pokrili stari dugovi nastali prodajom trezorskih zapisa, ili drugih finansijskih obaveza koje Federacija BiH ima, a koje ne može pokriti”, kategoričan je Hadžić.

Dodaje da se pokazalo da komercijalne banke imaju viška sredstava te da će radije kratkoročno finansirati vladu, kao u ovom slučaju na tri mjeseca, nego privredu koja je veoma nepouzdana u sadašnjim okolnostima koje joj vlade nameću.

“To apsolutno nije nikakvo rješenje. Mi s tim trezorskim zapisima apsolutno nećemo ništa pozitivno dobiti, osim što će se nakratko odgoditi agonija”, kazao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, zaduženje od 20 miliona KM Vlada FBiH ne može pokriti iz realnih izvora finansiranja.

“To znači da ćemo se opet morati zadužiti da bismo vratili te dugove i tu će nam stalno rasti obaveze jer ćemo morati plaćati veće kamate”, zaključio je Hadžić.

Nominalna vrijednost po jednom trezorskom zapisu bila je 10.000 KM.

Izvor: Klix.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: