McCain: BiH je učinila mnogo u borbi protiv terorizma, nastaviti put ka euroatlantskim integracijama

11 04 2017

AMERIČKI SENATOR


McCain u BiH boravio 2010. godine (Foto: radiosarajevo.ba)

Predsjedavajući Odbora za oružane snage američkog Senata senator John McCain boravi u posjeti Bosni i Hercegovini gdje se sastao sa članovima Predsjedništva BiH nakon čega je u Ambasadi SAD-a održao press konferenciju, piše agencija Patria.

McCain je kazao da je posljedni put u BiH boravio 2010. godine te je dodao da vidi napredak posebno na području vojske i oružanih snaga. Zahvalio je na učešću bh. vojnika u misiji u Afganistanu.

– Politika SAD-a jeste promoviranje euroatlantskih integracija u BiH i mi ćemo to snažno podržavati, kao i razvoj demokratije i demokratskih procesa. Mislim da je vrijeme da SAD i naši prijatelji i saveznici kako u Evropi tako i u regionu usmjere pažnju na ovaj region, jer ovdje ima još neriješenih pitanja. Kongres SAD će podržavati aktivaciju MAP-a, koji će konačno dovesti do uključenja BiH u NATO savez.

Želim da pohvalim lidere ove zemlje koji su učinili veliki uspjeh u borbi protiv terorizma i drago mi je da je vojska BiH pokazala da je važna za NATO.

Smatram da većina Amerikanaca smatra da bi uključenje BiH u EU bio jako dobar događaj, želimo da se aktivira MAP nema kratica pri ulasku u NATO i ja se nadam da će sve biti uspješno. Poručujem da stanovnici ove zemlje zalužuju jaču borbu protiv korupcije – rekao je McCain.

On je kazao da je prije nekoliko godina uhapšeno nekoliko terorista koji su bili iz BiH, ali da je primjetan veliki napredak i da je već dugo prošlo otkako je ovdje uhapšen neki terorista.

– Zabrinut sam u vezi sa podrškom selefistima ili ekstremistima i takvim organizacijama i ljudima ovdje i to je ono što brine, ali sveukupno što je BiH uradila je da je postigla veliki napredak.

Također, dodao je kako SAD podržavaju BiH snažno i uvijek će biti uz bh. narod i njihovu borbu za demokratiju.

Senator je kazao i da ne može predvidjeti da li će protiv nekog biti pokrenute sankcije u BiH te i da će Dejtonski sporazum i dalje biti na snazi i provođen te da se mora očuvati i duh i tekst Dejtonskog sporazuma. On je istakao da je ovo važan dio svijeta.

– Došao sam ovdje jer sam bio zabrinut nekim izvještajima, koji su uključivali i ruski utjecaj i miješanje, te sam želio donijeti poruku da nova američka administracija stoji iza BiH, u čije ime govorim da podržavamo BiH. Puno je toga što treba uraditi, želio sam čuti šta se dešava i vratiti se u SAD i vidjeti kako možemo pomoći vama u vezi sa MAP-om, EU i da istaknem područja gdje je potrebna dalja saradnja.

McCain je kazao da je bh. zvaničnicima istakao problem korupcije u BiH i nada se da će biti napretka.

– To je pitanje koje se tiče stanovnika i građana ove zemlje i zaslužuju jača nastojanja da se riješe pitanja korupcije jer bi ovo mogla biti smetnja i članstvu EU i NATO-u – kazao je McCain.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: