Vučić i Mekejn u Vili “Mir”: Srbija ostaje vojno neutralna, podrška SAD evrointegracijama

10 04 2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je danas američkog senatora Džona Mekejna u vili “Mir” u Beogradu. Njih dvojica su, kako je premijer rekao nakon susreta, razgovarali o očuvanju mira u regionu, bilateralnim odnosima Srbije i SAD i učešću Srbije u globalnim tokovima.


TANJUG

Kako je nakon razgovora izjavio premijer Vučić, razgovori sa Mekejnom vođeni su u tri osnovna pravca:

– Prvo i najvažnije je očuvanje i održanje mira i stabilnosti u regionu, drugo – bilateralni odnosi i treće – učešće Srbije u globalnim tokovima – rekao je na početku zajedničke pres konferencije premijer Vučić.

Vučić greškom stao ispred američke zastave

Početak konferencije obeležio je i jedan zanimljiv momenat – kada su ušli u salu da se obrate novinarima, Vučić je prvo stao ispred američke zastave, a Mekejn ispred srpske. Ali protokol je odmah reagovao i Vučić je pozvao Mekejna da se zamene, da svako stane ispred zastave svoje zemlje.

Premijer je rekao da su njih dvojica razgovarali i o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, kao i o mešovitim vojnim vežbama Srbije i SAD.

Srbija ostaje vojno neutralna, podrška SAD evorintegracijama

On je Mekejnu poručio da Srbija ostaje vojno neutralna, kao i to da otaje na putu evorintegracija. Mekejn je poručio da Srbija ima podršku SAD na putu ka Evropskoj uniji

Mekejn je na početku svog obraćanja na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Vučićem, izjavio saučešće porodicama poginulih pilota u stravičnoj nesreći kod Šapca u petak.

Mekejn: Srbija ima vitalnu ulogu u regionu

Vučić je Mekejnu zahvalio što je, kako je rekao, najčešće prisutan američki senator u ovom regionu, i što mu nije teško da čuje i stvari koje možda ne želi, a Mekejn je premijeru čestitao na pobedi na predsedničkim izborima.

– Srbija igra vitalnu ulogu kao sila pomirenja i glavna privreda u regionu – istakao je američki senator.

Borba protiv terorizma i zajedničke mirovne operacije

Predsedniku vlade Mekejn je izrazio zahvalnost na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv Islamske države, te zbog toga što je Srbija jedan od najaktivnih partnera SAD u mešovitim vežbama.

Izvor: Blic.rs

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: