Rukovodstvo SDA još štiti miljenike

10 04 2017

Njima je cilj da promijene sve ljude koji im smetaju, koji misle svojom glavom, tvrdi Čakanović, ratni načelnik saniteta 28. divizije i pripadnik njene diverzantske čete


Bratunac: Na skupu iz Srebrenice nije bilo nikoga? / Foto: Arhiv

Na samome početku jučerašnje sjednice Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje, koja je zakazana u 17 sati u bratunačkoj općini, a povodom aktuelne političke situacije (šta god to značilo), desio se incident.

Istjerivanje

Suljo Čakanović, član RO, član OO SDA Srebrenica, morao je izaći iz sale, jer mu je, kaže nam, zaprijećeno i policijom.

“Nisam htio da doprinosim usložnjavanju problema, pa sam izašao. A više puta sam prošle sedmice pitao Dževada Mahmutovića, predsjednika RO, mogu li prisustvovati toj sjednici. Tražio sam pojašnjenje i od v.d. generalnog sekretara stranke Halida Genjca, koji mi nije odgovorio. Ispalo je da će biti onako kako Mahmutović odluči. U Statutu SDA ovakva situacija nije predviđena”, ističe Čakanović, dodajući da je njih, članove RO iz Srebrenice, Lopara i Osmaka, gdje su uvedena povjereništva, imenovala Skupština RO SDA “i bilo bi normalno i da nas ona razriješi, a nije”.

“Na djelu je, dakle, protustatutarno i nedemokratsko djelovanje pojedinaca, koji se pripremaju za naredne izbore. Njima je cilj da promijene sve ljude koji misle svojom glavom”, tvrdi Čakanović, ratni načelnik saniteta 28. divizije i pripadnik diverzantske čete 28. divizije.

Eto, takvom čovjeku je priređeno poniženje.

“Očito je da se ustoličuje praksa da nad nama koji živimo u Podrinju, gospodare oni koji ovamo dolaze u posjete”, kaže Čakanović.

“Ovo je rušenje SDA u Podrinju koja je dva puta kretala u svom organizovanju: prvi put 1990. godine, a nakon progona, zločina i etničkog čišćenja, kada je bošnjački narod i biološki i politički potpuno izbrisan iz Podrinja, prvim povratkom Bošnjaka počelo je i drugo njeno organizovanje. Nesreća je SDA u ovom trenutku što je zbog dvojice pojedinaca rukovodstvo SDA ponovo ruši i poslije ovog se postavlja pitanje da li će je u budućnosti uopće biti moguće organizirati da bi bila politički faktor u Podrinju. Ovakvu silu i rušenje sopstvenih pravila ne bi dozvolilo ni ozbiljno lovačko udruženje, kako to danas rade pojedinci u SDA u Podrinju. Šta će ostati od SDA u Podrinju, vidjet će se vrlo brzo, već na narednim izborima”, tvrdi Sadik Ahmetović, državni poslanik iz Srebrenice.

O Zvorniku

I Čakanović nam je rekao da ima indicija da će se na ovom sastanku raspravljati i o Opštinskom odboru SDA Zvornik, odnosno o uvođenju povjereništva u taj OO, povodom čega je Nedim Čivić, zastupnik Domovine u NSRS-u i predsjednik Opštinskog odbora SDA Zvornik, u četvrtak uputio pismo samome vrhu SDA, predsjedniku Bakiru Izetbegoviću i njegovom zamjeniku Adilu Osmanoviću. Pokušali smo dobiti komentar u centrali SDA, ali do završetka pisanja ovog teksta samo nam je potvrđeno da su pitanja Izetbegoviću isporučena.

Biće zanimljivo saznati šta se desilo u Bratuncu, a još više kakav će biti nastavak sjednice Predsjedništva SDA od pretprošle sedmice, na kojoj se raspravljalo o februarskim dešavanjima u Srebrenici, tačnije napadu na Osmanovića. Trajala je šest sati iza zatvorenih vrata i kada je trebalo donijeti konačnu odluku (o isključivanju pojedinaca), Izetbegović ju je prekinuo.

Izvor: Oslobođenje.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: