Ratni zločini u Rogatici: Potvrđena optužnica u predmetu Lubarda i drugi

29 03 2017

Rješenjem Suda BiH, optužnica Tužilaštva pod tačkom 1. u odnosu na optužene – Dragana Lubardu i Zdravka Lubardu je odbijena, dok je optužnica pod tačkom 2., 3., 4., 5. i 6. potvrđena, a koja tereti optužene Dragana Lubardu, Zdravka Lubardu i Ozrena Planojevića da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.


Tužilaštvo BiH

Kako se u optužnici navodi, Dragan Lubarda, Zdravko Lubarda i Ozren Planojević su od kraja maja 1992. godine do kraja 1993. godine na području općine Rogatica sudjelovali u širokom i sistematskom napadu vojske srpske republike Bosne i Hercegovine i policije Stanice javne bezbjednosti Rogatica, potpomognutih paravojnim formacijama koje su dolazile iz Republike Srbije, usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva.

Prema tužbenim navodima, Dragan Lubarda i Ozren Planojević kao pripadnici rezervnog sastava SJB Rogatica, a optuženi Zdravko Lubarda kao pripadnik VRS-a, VP 7084 Rogatica, su znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Rogatica na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i to: ubistvima, drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, saopćeno je iz Suda BiH.

Izvor: Faktor.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: