Postavka Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice

9 02 2017

Foto: Sake Elzinga

 

Postavka Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice je priča o genocidu u Srebrenici, njegovim počecima, dešavanju i posljedicama. Na prostoru nekadašnje komande, izložba je postavljena na više mjesta, za period 1994. i 1995. godine.

Memorijalni centar Kamp Westerbork oslanjajući se na svoja iskustva u izgradnji Memorijalnog centra u Potočarima od 2002. godine, nakon posjete delegacije Žena Srebrenice Memorijalnom centru Kamp Westerbork te godine, na inicijativu IKV-a (današnjeg PAX-a), uspostavljena je intenzivna saradnja, ne samo za porodice, već i u cilju uspostavljanja današnjeg Memorijalnog centra Potočari.

U 2014. godini, na osnovu saradnje s Memorijalnim centrom Potočari, ambasada Holandije u Bosni i Hercegovini osigurala je sredstva za rekonstrukciju nekadašnje Komande holandskog bataljona i postavljanje izložbe, kao i rekonstrukciju stražarnice i jedne od osmatračnica. U drugoj fazi projekta doprinos Holandije je uključivao edukaciju vodiča pri Memorijalnom centru Potočari, planiranju sadržaja buduće postavke i izradi iste. Sve aktivnosti vođene su u saradnji organizacija uključenih u projekat (PAX-Mirovna organizacija iz Holandije, Memorijalni centar Kamp Westerbork, Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i Savjetodavna radna grupa Memorijalnog centra Potočari).

Konkretne aktivnosti su, zapravo, posvećene razvoju Memorijalnog centra Potočari, kao centra koji će kazivati priču o Srebrenici za vrijeme rata i koji će širiti jaku poruku svijetu: “Srebrenica se ne smije ponoviti nikada više!”

Dobro je poznata historijska činjenica da je 1993. godine enklava Srebrenica proglašena od strane Ujedinjenih nacija kao “zaštićena zona” za civile. Kanadski i kasnije holandski plavi šljemovi bili su obezbjeđenje te sigurnosti. Međutim, Ujedinjene nacije, u Srebrenici zastupljene od strane holandskog bataljona, zakazale su u zaštiti ljudi, jer je uprkos prisustvu holandskih vojnika, 11. jula 1995. godine Srebrenica zauzeta od strane vojske bosanskih Srba, nakon čega je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana. Presudama Međunarodnog suda Pravde (ICJ) i Haškog Tribunala (ICTY) ovaj ratni zločin je okarakterisan kao zločin genocida.

Dvadeset godina nakon pada enklave, preživjele žrtve genocida još uvijek osjećaju rane, dok bivši pripadnici Holandskog bataljona UNPROFOR-a još uvijek osjećaju udarac koji je nanesen.

Postavka Srebrnički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice je priča o padu “zaštićene zone” Srebrenica, tadašnje površine od oko 900m2 uključujući i događaje koji su tome prethodili i današnji značaj ovih dešavanja. Okosnicu postavke čine kritični dani iz jula 1995. godine kada je vojska bosanskih Srba na čelu sa generalom i ratnim zločincem Ratkom Mladićem u samo sedam dana ubila više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana.

Priču, temeljenu na historijskim činjenicama, kazuju brojni očevici. Četrnaest Bošnjaka, i pripadnici 9. bataljona odgovarali su na šest najosjetljivijih pitanja u svojim svjedočenjima, govoreći o svojim sjećanjima i osjećanjima, uključujući ne samo borbe i deportacije, već i “zabavu” u Zagrebu i bol s kojom moraju svakodnevno živjeti.

Veterani holandskog bataljona smatrali su važnim da se čuju i njihove priče. Iako preživjeli Srebrenice mogu imati različite poglede na određene razvoje događaja, većina njih se slaže da su važne priče i informacije veterana holandskog bataljona kako bi se kompletirala slika o tome što se u Srebrenici dogodilo.

U pogledu rekonstrukcije bivše zgrade Komande holandskog bataljona, autentičnost prostorija je bila od ključnog značaja, odnosno da se sačuvaju i prezentuju autentični elementi i ostaci. U vezi s tim, veterani holandskog bataljona pozvani su da stave na raspolaganje svoje fotografije i video snimke, kao i moguće predmete koje imaju kod sebe, zatim je urađena inventarizacija svih ostataka prisustva UN-a koristeći fotografije, video snimke, crteže i izjave građana/izbjeglica i veterana holandskog bataljona. Pored navedenog korištene su i vrijedne fotografske i video kolekcije/zbirke prominentnih fotografa i video producenata iz Bosne i Hercegovine i Holandije, kao i vrijedne kolekcije/zbirke fotografija i materijala sakupljenih od strane Udruženja preživjelih Srebrenice. Najrelevantnije informacije korištene su za veliku kartu “zaštićene zone” UN.

Posjetioci mogu osjetiti koliko je dubok trag i životna važnost ovih dešavanja ne samo temeljem sjećanja žrtava i preživjelih, već i pripadnika holandskog bataljona UNPROFOR-a i onih koji su se tu zatekli.

“Različiti glasovi” su kraći filmovi u trajanju od 15 do 20 minuta, postavljeni na šest lokacija. Ovi filmovi daju dodatnu sliku uz opisne tekstove i pokazuju da se mišljenja i stavovi razlikuju, ali je cilj svih učesnika u ovom projektu bio isti, da prikažu istinu o Srebrenici.

Postavka završava sedmim i posljednjim filmom u kojem svi ispitanici govore o njihovom najtežem trenutku u julu 1995. godine.

Kraća video najava sadrži niz kratkih citata. Za njihovo razumijevanje potrebno ih je pogledati u njihovom širem kontekstu.

Stalna postavka Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice zvanično je otvorena 09.02.2017. godine.

Kompletna postavka nalazi se u prostorijama bivše Komande holandskog bataljona UNPROFOR-a i dostupna je posjetiocima na engleskom i bosanskom jeziku.

Izložba za posjetioce je otvorena svakim radnim danom od 09 do 14 sati i vikendom za uredno najavljene grupe.

MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA-POTOČARI

Potočari bb, 75430 Srebrenica, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 56 440 826 (Direktor)
Tel: +387 56 440 082 (Služba za posjete)
Fax: +387 56 440 874
e-Mail: info@potocarimc.orgposjeta-visit@potocarimc.orgdirektor@potocarimc.org

Izvor: Memorijalni Centar Srebrenica Potočari

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: