Regionalna kancelarija za saradnju mladih u procesu pomirenja u regionu Zapadnog Balkana

15 12 2016

Nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije, mladi Balkana konstantno su razdvajani granicama i predrasudama. Iako je većina njih premlada da bi se sećala ratnih dešavanja, priče njihovih roditelja, udžbenici iz istorije, mediji i ostali konstruisani narativi, mladima su nametnuli teret prošlosti, a svih ovih godine malo toga je urađeno na prevazilaženju tih barijera, uglavnom naporima nevladinog sektora.

Iako mladi misle da se razlikuju od svojih vršnjaka u susednim državama, svakodnevno se suočavaju sa identičnim problemima, među kojima su najozbiljniji nezaposlenost, korupcija i “odliv mozgova” (brain drain). Dodatni problem za mobilnost mladih na akademskom nivou predstavlja nepriznavanje diploma između različitih univerziteta u regionu. Posebno je naglašena potreba za radom na rešavanju problema mobilnosti, ali i na prevazilaženju psiholoških barijera, koje se najviše uočavaju u multietničkim, podeljenim zajednicama, kao što su Mostar, Kosovska Mitrovica, Vukovar, Sarajevo, i mnogi drugi gradovi.

Tokom samita lidera Zapadnog Balkana održanog u Beču, 27. avgusta 2015, premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije potpisali su zajedničku deklaraciju o osnivanju regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana (Regional Youth Cooperation Office- RYCO), u kojoj su se složili da se osnuje kancelarija, kao struktura u regionalnom vlasništvu koja koordinira saradnju mladih u regionu, s ciljem da promoviše duh pomirenja i saradnje između mladih, čime osnivanje ove organizacije zvanično postaje deo Berlinskog procesa, koga je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ideja Regionalne kancelarije inspirisana je iskustvom francusko-nemačke Kancelarije za mlade, koja je i sama nadgledala i koordinisala aktivnosti radne grupe za osnivanje regionalne kancelarije za saradnju mladih. Francusko-nemačka kancelarija za mlade osnovana je 1963. godine kao deo Jelisejskog ugovora o prijateljstvu između Francuske i Nemačke. Studentske razmene odigrale su ključnu ulogu u prevazilaženju netrpeljivosti između ovih država.

Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), zvanično je potpisan na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Parizu, 4. jula 2016. godine, a kao glavne ciljeve misije same Kancelarije navodi se podrška regionalnoj razmeni i saradnji mladih Zapadnog Balkana, zasnovanoj na principima demokratskog upravljanja, održivog ekonomskog razvoja, edukacije i podsticanju inovacija. Regionalna kancelarija će finansirati i olakšati programe razmene između zemalja učesnica. Škole, organizacije i pojedinci moćiće da konkurišu za razne grantove i programe u sferama kao što su obrazovanje i istraživanje, aktivizam, kultura i sport.

Statut RYCO

Upravni odbor (UO), kao telo koje donosi odluke, sastojaće od šest ministara zaduženih za resor mladih i šest omladinskih predstavnika izabranih javnim konkursom u državama potpisnicama, sa mandatom u trajanju od tri godine. UO odluke donosi konsenzusom. Rad UO obuhvata i donošenje trogodišnje strategije rada RYCO, godišnjih akcionih, budžetskih i finansijskih planova; osiguravanje političke podrške država potpisnica za navedene planove; osnivanje radnih grupa za određene teme iz sfere omladinske politike u saradnji sa Savetodavnim odborom i Sekretarijatom; zaključivanje sporazuma i uspostavljanje saradnje sa ostalim zainteresovanim stranama; izbor osoblja Regionalne kancelarije i lokalnih predstavništava.

Generalni sekretar bira se na period od četiri godine, konsenzusom Upravnog odbora, bez mogućnosti dodatnog mandata i on u svom radu odgovara Upravnom odboru.

Regionalne kancelarije zadužene su za predstavljanje RYCO u državama potpisnicama, sprovođenje strategije i akcionog plana, asistiranje u pripremi, sprovođenju i izveštavanju o realizovanim projektima, promovisanju i povećavanju vidljivosti aktivnosti projekata.

Savetodavni odbor sastoji se od stručnjaka za tematske oblasti obuhvaćene radom Regionalne kancelarije, iz civilnog sektora, međunarodnih organizacija i drugih relevantnih institucija, koji se biraju na preporuku UO i generalnog sekretara, na period od dve godine, sa mogućnošću produžetka mandata. Svaka država potpisnica daje tri člana Savetodavnog odbora, dva preporučuje UO, a jednog preporučuje generalnog sekretara.

Predviđeni budžet Regionalne kancelarije za prve tri godine funkcionisanja iznosi dva miliona eura na godišnjem nivou, a budžet predviđen za funkcionisanje same Kancelarije ne bi trebalo da pređe 15 odsto navedene sume. Osnovni izvor budžeta Regionalne kancelarije čine doprinosi država potpisnica, s mogućnošću kofinansiranja međunarodnih organizacija i fondacija, individualnih i korporativnih donacija. Početak rada Sekretarijata, čije će sedište biti u Tirani, kao i otvaranje lokalnih kancelarija u ostalim državama regiona planiran je za februar 2017, kada se očekuje i prvi poziv za podnošenje predloga projekata.

Dosadašnja praksa je pokazala da upravo mobilnost mladih i mogućnost da saslušaju drugu strane priče, vodi rešavanju društveno-političkih problema, kao i preovladavanju tekovina ratne prošlosti. Doprinos Regionalne kancelarije procesu pomirenja, većoj mobilnosti među mladima, miru i stabilnosti u regionu, istovremeno će voditi ka eliminisanju dominantnih etničkih i verskih predrasuda i stereotiopa u zemljama regiona.

Izvori:

http://www.roadtoryco.com/wp-content/uploads/2016/10/1607-Statute-of-RYCO.pdf

http://www.roadtoryco.com/wp-content/uploads/2016/10/1607-Agreement-on-the-establishment-of-RYCO.pdf

https://rycoblog.files.wordpress.com/2015/12/annex_1_jointdeclaration_establishment-youth-cooperation-office-western-balkans-1.pdf

https://rycowesternbalkans.org/

Izvor: helsinki.org.rs
decembar 2016. godine

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: