U Srbiji se neće kažnjavati negiranje genocida u Srebrenici, ali hoće onog u Kongu

24 11 2016
Nataše Kandić iz Fonda za humanitarno pravo (FHP), u vezi s usvojenim izmjenama Krivičnog zakona u Skupštini Srbije u srijedu, kojima se uvodi novo kazneno djelo prema kojem se kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, za Anadolu Agency (AA) je istakla da se najnovijim izmjenama ne kažnjava i negiranje genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Nataša Kandić

Nataša Kandić

“Prema ovim izmenama kažnjava se negiranje genocida u Kongu, ali se ne kažnjava poricanje genocida koji se dogodio na našim prostorima. Potrebno je donijeti regulativu po kojoj bi se kažnjavali oni koji podstiču na mržnju i na genocid. Ponavljam, važno je da se kažnjavaju oni kojima je važno da uzvikuju ‘Nož, žica, Srebrenica’. Takvi slučajevi se moraju procesuirati, a ne da se procesuiraju oni koji negiraju genocid u Kongu, a takvih će ovde verovatno biti malo”, kazala je Kandić.

Naglasila je da je prijeko potrebno da se u Srbiji što prije zabrani uzvikivanje parola “Nož, žica, Srebrenica” na javnim mjestima.

“Bilo bi dobro da se u Srbiji zabrani uzvikivanje na stadionima i na javnim mjestima parola ‘Nož, žica, Srebrenica’, jer, nakon toga, niko se ne bi usudio da to učini, jer je uvredljivo i bio bi kažnjen”, rekla je Kandić, podsjetivši kako je, prema današnjim izmjenama zakona, neophodno da genocid ili ratni zločin budu utvrđeni pravomoćnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda, ali isključujući presude Haškog tribunala.

Na kraju je istakla kako je namjera srbijanskih vlasti današnjim izmjenama zakona, kojima se kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, bila da tobože pokažu da se Srbija približava Evropi.

“Motiv vlasti u Srbiji je bio da se pokaže da se Srbija približava evropskim vrijednostima iako mnoge zemlje u Evropi nemaju zakone o negiranju genocida”, rekla je Kandić.

Podsjetimo, Skupština Srbije u srijedu je usvojila izmjene Krivičnog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo prema kojem se kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina.

Izmjenama i dopuna Krivičnog zakona predviđeno je i kažnjavanje negiranja genocida i ratnih zločina, a za to djelo je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Kazna je predviđena ako neko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe osoba ili člana grupe na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti.

Prema najnovijim izmjenama zakona, neophodno je da genocid ili ratni zločin budu utvrđeni pravomoćnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda.

Najveće izmjene tiču se krivičnih djela u privredi, a uvedena su i nova krivična djela, poput proganjanja i ugrožavanja nečije sigurnosti putem društvenih mreža.

Inače, Srbija je ovim zakonskim izmjenama ispunila obavezu iz odluke Evropskog vijeća.

 

(VIJESTI.BA / AA)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: