Evropski parlament suspendirao pregovore s Turskom

24 11 2016

Za usvajanje neobavezujuće odluke glasalo je 479 poslanika, 37 parlamentaraca je bilo protiv, dok ih je 107 bilo suzdržano.

Evropski parlament usvojio je u četvrtak nacrt odluke o privremenoj suspenziji pregovora o članstvu Turske u Evropskoj uniji, a radi se o neobavezujućoj odluci, bez pravnog efekta.

Generalna skupština EP-a u srijedu je razmatrala nacrt odluke, a u četvrtak je za njeno usvajanje glasalo 479 poslanika, 37 parlamentaraca je bilo protiv, dok ih je 107 bilo suzdržano.

U nacrtu odluke podrazumijeva se privremena suspenzija pregovora o članstvu Turske u EU zbog, kako je navedeno, okolnosti koje je donijelo uvođenje vanrednog stanja u toj zemlji, nakon što je 15. jula ove godine spriječen pokušaj državnog udara.

U odluci je istaknuto i podržano legitimno pravo Turske da procesuira odgovorne za pokušaj državnog udara te je napomenuto kako za nastavak pregovora o članstvu u EU u toj zemlji treba biti ukinuto vanredno stanje.

‘Rasprave bez temelja i vizije’

U odluci je upućena i snažna osuda pokušaja državnog udara u Turskoj.

Turski ministar za EU i glavni pregovarač Omer Celik izjavio je kako se u Uniji vode bespotrebne rasprave bez ikakvog temelja i vizije.

“Lako je govoriti o nekim pitanjima u mjestima gdje terorizam nije kročio. Međutim, umjesto da se pruži podrška Turskoj, koja vodi borbu protiv terorizma, koja ima 1.195 kilometra granice sa Sirijom i Irakom, u Evropi se, nažalost, vode rasprave bez temelja i vizije”, rekao je Celik.

Budući da EP nije nadležan za suspendiranje ili prekidanje pregovora o članstvu između i neke od zemalja kandidatkinja, ova odluka je savjetodavnog karaktera Evropskom vijeću i vladama zemalja članica EU-a.

Očekuje se da pitanje pregovora Turske o članstvu u EU bude razmatrano na samitu lidera EU-a u decembru.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: