Ustavni sud BiH odbacio apelaciju RS-a

23 11 2016

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao redovnu, 46. sjednicu Velikog vijeća na kojoj je donio određem broj odluka kojima su odbačene…

ustavni-sud-bih-ak4
Foto: Arhiva Oslobođenja

kao nedopustive apelacije koje su, prima facie, očito bile neosnovane, prenosi Fena.

Kako je obrazloženo iz Suda zahtjevi apelanata nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su apelanti predočili Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da apelanti kao stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.Dodaj novi

Vlasništvo BiH, ne entiteta

Sud je odbacio jedan broj apelacija koje su podnesene nepravovremeno, nakon proteka roka za podnošenje apelacije, ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je Sud utvrdio da apelanti nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove u prethodnom postupku.

Ustavni sud BiH je, između ostalog, odbacio kao nedopuštenu apelaciju Republike Srpske protiv presude Suda Bosne i Hercegovine kojom je potvrđena prvostepena presuda tog suda u dijelu u kojem je utvrđeno pravo vlasništva Bosne i Hercegovine na nekretninama upisanim u privremenom listu nekretnina Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske – Područna jedinica Han-Pijesak, koje u naravi čine objekt Ministarstva odbrane i pašnjak IV klase, ukupne površine 11.474,00 m2, kojom je naloženo Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske da izvrši uknjižbu prava vlasništva na Bosnu i Hercegovinu na navedenim nekretninama i da izvrši brisanje upisa svih prava apelantice kao tužene upisane na predmetnim nekretninama, što je Republika Srpska dužna trpjeti.

Apelacija je odbačena kao nedopuštena, zato što je preuranjena, jer je podnesena prije donošenja odluke nadležnog suda o izjavljenom pravnom lijeku. Naime, apelantica (Republika Srpska) je 27. septembra ove godine izjavila reviziju Sudu BiH protiv drugostepene presude.

– U interesu apelanta jeste da se iscrpe sve mogućnosti odlučivanja pred redovnim sudovima, u skladu s pozitivnim propisima. S obzirom na izuzetke predviđene u važećim odredbama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, prema kojem nadležni sud može dopustiti reviziju u svim predmetima, Ustavni sud bi donošenjem svoje odluke prije donošenja odluke nadležnog suda o izjavljenoj reviziji prejudicirao to pitanje – saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Nakon donošenja odluke o zahtjevu Republike Srpske za reviziju protiv drugostepene presude, nezavisno od sadržaja te odluke, apelant ima mogućnost da ponovo podnese apelaciju.

U skladu sa zaključkom da je apelacija preuranjena, Ustavni sud je zaključio da nema osnove za razmatranje apelantovog prijedloga za donošenje privremene mjere za obustavljanje izvršenja odluka Suda BiH.

Povrede prava

Odlučujući o apelacijama u vezi s donošenjem odluka u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu, Sud je donio jedan broj odluka kojim je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, odnosno odbio je kao neosnovane apelacije u slučajevima u kojim je zaključio da takve povrede nije bilo.

U svim slučajevima u kojim je utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje Sud je naložio nadležnim sudovima ili upravnim organima da hitno okončaju postupke, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem njihovog izvršenja.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (www.ustavnisud.ba).

Oslobođenje

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: