Signal “diktatoru” sa Bosfora

23 11 2016

Ukoliko Turska uvede smrtnu kaznu, to će definitivno značiti kraj pregovora sa EU o članstvu. Evropski parlament traži da se pregovori sa Turskom zamrznu. No evropske vlade oklijevaju, jer im je Erdogan potreban.

18137514_303

Evropski parlament želi zamrznuti “neiskrene” pregovore o učlanjenju sa Turskom. “Željeli smo posjetiti potpredsjednika partije HPD koji se nalazi u zatvoru i to u samici”, izvjestio je tokom debate u Strazburu socijaldemokrata i poslanik EP Arne Lietz. “Zatvor se nalazi sjeverno od Istanbula u pravcu granice sa Bugarskom. Ali nekoliko stotina metara prije cilja zaustavila su nas policijska vozila. “Policajci naoružani mašinkama jasno su nam stavili do znanja da ne možemo dalje”.

“Masovna otpuštanja, zatvaranje novinskih agencija, zabrana rada 375 nevladinih organizacija – svim kritičarima vlade u međuvremenu prijeti opasnost da budu uhapšeni”, konstatuje ovaj parlamentarac. Erdoganu je zapanjujuće brzo uspjelo da uguši otpor u redovima vojske. Dosadašnja ravnoteža moći i vlasti je uništena. Za Erna Lietza je Turska već postala diktatura. “Strpati opoziciju u zatvor i oduzeti joj pravo glasa, isključiti medije i minirati civilno društvo – sve su to znakovi, koji definiraju pojam diktature”.

Zamrznuti pregovore o učlanjenju

Kati Piri se protekle sedmice željela susresti sa predstavnicima turske vlade u Ankari. Ali povjerenica za pitanja Turske u Evropskom parlamentu morala je otkazati svoje putovanje, jer turska strana nije željela da s njom razgovara. To ne čudi s obzirom na ledeni i provokantni doček, koji je prethodno doživio njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier. Sada se Kati Piri zalaže za zamrzavanje pregovora o učlanjenju sa Turskom.

36329462_404

Misli li ona da s tim može ostaviti utisak na predsjednika Erdogana? Zastupnica iz redova socijaldemokrata, koja dolazi iz Nizozemske, na ovo pitanje odgovara: “Ne mislim, nemam takvih iluzija.” Ali s obzirom na hapšenje 10 zastupnika, odvođenje u zatvor 155 novinara i na desetine hiljada žrtava čistki mislim da se Evropa u odnosu na to mora adekvatno pozicionirati. Mogućnost za razgovore sa Turskom treba zadržati ali “nastavak pregovora sa EU nije vjerodostojan ako imamo posla sa poimanjem demokratije i pravne države, koje se dijametralno udaljava od našeg shvatanja”.

Potpuno suspendovati pregovore?

Među poslanicima u Evropskom parlamentu postoji široki konsenzus da se zamrznu pregovori sa Turskom. S tim se slažu i konzervativci i socijaldemokrati i zeleni. Rebecca Harms kaže da razvoj situacije u Turskoj nema više nikakve veze sa pravnom državom. Bilo kakvo neslaganje sa Erdoganom je razlog za politički progon, hapšenje i otpuštanje. Pa ipak, šef Kluba poslanika Zelenih u EP stravstveno pledira da se nastavi tražiti dijalog sa Turskom. “Ne smijemo srušiti sve mostove sa Turskom”.

Drugi poslanici smatraju ovaj stav preblagim, izlistavajući ponovo užasni katalog kršenja zakona i političkih progona u Turskoj i zahtijevajući prekid razgovora. “Pregovoro u učlanjenju Turske u EU su već godinama neiskreni”, izjavio je liberal Alexander von Lambsdorf. A šef Kluba poslanika liberala u Evropskom parlamentu Guy Verhofstadt ukazuje da je EU suočena sa gubitkom povjerenja ako nastavi gajiti “iluziju pregovora o učlanjenju sa jednim sve autoritarnijim sistemom”.

Vlade članica EU protiv?

Koliko god da je Evropski parlament odlučan da zamrzne pregovore o učlanjenju, vlade članica EU će o tome odlučivati tek na samitu u decembru. O tome kakvo je njihovo raspoloženje, govori izjava visoke predstavnice za vanjsku politku i sigurnost Federice Mogherini. Ona je upozorila na opasnost okončanja pregovora o učlanjenju, rekavši da bi EU na taj način izgubila mogućnost uticaja na Tursku.

Johannes Hahn

Johannes Hahn

Slično razmišlja i komesar za proširenje Johannes Hahn.”Turska se godinama udaljava od EU”, primjećuje on i dodaje da kod zemalja članica EU trenutno “ne vidi volju da uvedu drastične mjere Turskoj”. Iza toga stoje geopolitički interesi i razlozi. Turska je kao članica i partner u NATO-u važna za stabilnost na Bliskom istoku i Evropi i ima interes da se pridržava dogovora o izbjeglicama.

Klubovi poslanika Evropskog parlamenta su na sjednici u Strazburu u utorak zatražili zamrzavanje pregovora o učlanjenju sa Turskom, naglašavajući da se na prvo mjesto ipak moraju staviti evropske vrijednosti, demokratija i pravna država. No, vlade zemalja članica EU odlučuju prije svega pragmatično – Erdogan im je potreban, koliko god se ponašao diktatorski. Pa ipak, crvena linija je jasno definirana: Ukoliko Turska ponovo uvede smrtnu kaznu, to bi značio kraj pregovora sa EU. Do tada se vlade zemalja članica EU uzdaju u princip nade.

 

DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: