KREMLJ PROKLJUČAO: Evropski parlament izjednačio Ruse i džihadiste!

23 11 2016

Evropski parlament je usvojio nacrt rezolucije koji izjednačava novinsku agenciju Sputnjik i kanal RT s propagandom ISIL-a, javio je Sputnjik.

ana-i-putin
Evropski parlament je usvojio nacrt rezolucije koju je predložila evropska parlamentarka Anna Fotyga o Strategiji EU za suzbijanje propagande treće strane protiv zajednice u kome se navodi da je Rusija uključena u propagandu protiv Evropske unije, piše Sputnjik.

U glasanju je učestvovao 691 poslanik – 304 je podržalo rezoluciju, 179 je bilo protiv, a 208 se sudržalo.

Autori dokumenta su izjednačili suzbijanje ruske propagande sa otporom ISIL-u i pozvali članice EU da finansijski podrže projekte koji su namijenjeni kontrapropagandi.

Prema sajtu EU Observer, radna grupa za informativni rat s Rusijom bi mogla dobiti milion eura za suprotstavljanje propagandi.

Nacrt dokumenta navodi da “Rusija agresivno koristi širok spektar alata i instrumenata” kako bi oslabila Evropsku uniju. Također se navodi da Rusija finansira opozicione stranke i organizacije u članicama EU koristeći bilateralne međudržavne odnose kako bi podijelila EU.

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel upozorio je da Rusija svojom vještom propagandom, koja je kao latentna puzeća bolest, može da utiče na odlučivanje u Evropskoj uniji i NATO a za cilj ima da unese razdor u te institucije i uljuljka Evropljane u utisak da Rusija ne predstavlja za njih neposrednu prijetnju.

Novinska agencija Sputnjik, kanal RT, fondacija Ruski mir i Ruska federalna agencija Zajednice nezavisnih država, Zemljaci u inostranstvu i Međunarodna kulturna saradanja (Rossotrudnichestvo) su navedeni kao glavne informativne prijetnje Evropskoj uniji.

Da bi se oduprli ruskoj propagandi, dokument poziva članice EU da sarađuju s NATO kako bi razvile mehanizme koordinirane odbrane prijetnjama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je povodom usvajanja rezolucije rekao da Zapad pokušava da nauči Rusiju demokratiji, ali da zabrane nisu način.

Svjedoci smo, kazao je, “degradacije ideja o demokratiji u zapadnom društvu”.

– Nadam se pobjedi zdravog razuma – rekao je Putin, a prenosi RT.

blic.rs

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: