Akademija UABNOR-a povodom Dana državnosti: Obnavljati sjećanje na herojske dane

23 11 2016

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Stari Grad Sarajevo večeras je u Domu armije BiH upriličena akademija povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH i 73. godišnjice ZAVNOBiH-a.

Foto: Didier TORCHE

Foto: Didier TORCHE

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Stari Grad Sarajevo Mirsad Hajdar podsjetio je na značaj obilježavanja tog za BiH značajnog datuma, ali i sa žaljenjem konstatirao da se to ne dešava na cijeloj njenoj teritoriji.

Foto: Didier TORCHE

Foto: Didier TORCHE

– Trebalo bi da praznujemo na cijeloj teritoriji naše države, a ne u jednom njenom dijelu. To njeni narodi zaslužuju – naglasio je.

Sudionike večerašnjeg događaja, uime Kantona Sarajevo, pozdravio je ministar za boračka pitanja Muharem Fišo, a uime Općine Stari Grad Sakib Avdibegović, koji su naglasili važnost zalaganja za jedinstvenu BiH u kojoj ravnopravno žive svi njeni narodi.

Akademiji su prisustvovali predstavnici saveza antifašista, predstavnici raznih oblasti javnog života kao i sudionici NOR-a – Raif Dizdarević i Nađa Biser Taso koja je, apelirala da se i dalje obnavlja sjećanje na herojske dane borbe za život u državi bez podjela.

Foto: Didier TORCHE

Foto: Didier TORCHE

Povodom 25. novembra UABNOR Stari Grad raspisao je i konkurs za literarne radove o temi “Moja draga BiH” među osnovcima te općine, a za najbolji je proglašen rad Almase Muslim iz OŠ “Vrhbosna”. Akademija je počela intoniranjem državne himne, a upriličen je i prigodan kulturno – umjetnički program.

ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH) je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u BiH tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bh. državnosti. Formiran je u novembru 1943. godine.


Foto: Didier TORCHE

Foto: Didier TORCHE

Održana su ukupno tri zasjedanja ZAVNOBiH-a – prvo u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. (sada Dan državnosti BiH), drugo u Sanskom Mostu 30. juna 1944., treće i posljednje u Sarajevu 26. aprila 1945. godine.

 

 

FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: