SAŠA JANKOVIĆ: Vučić izveo državni udar i suspendovao vladavinu prava jer se plaši Zukorlića

22 11 2016

screenshot_8-23

Zaštitnik građana Saša Janković optužio je danas premijera Aleksandra Vučića da izjavom da neće rušiti nelegalni objekt u centru Novog Pazara koji gradi zastupnik vladajuće koalicije jer ne želi razbijanje glava s muslimanima, zapravo zloupotrebljava funkciju predsjednika Vlade, “gasi posljednja svjetla vladavine prava i stvara vjersku netrpeljivost u Srbiji “.

“Vučić nema pravo suspendirati zakone Srbije po svojoj procjeni. On pravi svojevrstan ‘državni udar’ tako što preuzima nadležnosti svih državnih tijela i institucija i potčinjava ih političkoj volji i interesima. Njegove izjave o tome da zakon neće biti primijenjen u slučaju najdrskije bespravne gradnje u Novom Pazaru uništavaju vladavinu prava, pravnu sigurnost, pravo vlasništva i jednakost svih pred zakonom “, naveo je Janković u priopćenju.

Premijer Vučić ranije je izjavio da neće rušiti nelegalno izgrađenu imovinu u centru Novog Pazara bivšeg muftije i predsjednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj Muamera Zukorlića, jer ne želi riskirati sukob s 5.000 ljudi, koliko očekuje da bi Zukorlić mogao izvesti na ulice, već da će pokušati da se to riješi razgovorom i mirnim putem.

“Mislite li da će muftija da pusti da mu to tek tako neko sruši (objekt) bez prisutnih 5.000 ljudi? Pa neće i već vam je to rekao i sada ja pitam da me posavjetujete kako da to srušimo “, odgovorio je Vučić na pitanje zbog čega država ne reagira na nelegalnu gradnju Zukorlića.

Janković je ocijenio da je Vučićeva ocijena da bi rušenje nelegalnog objekta značio rat s muslimanima i razbijanje glava “najgrublja manipulacija” jer bespravna gradnja nije osobina muslimana, već izraz bezakonja koga ima među pripadnicima svih vjera i nacija.

“Zaštitnik građana poziva predsjednika Vlade da se vrati svojim Ustavom i zakonom propisanim ovlastima i da prestane s mjesta predsjednika Vlade upravlja svim državnim funkcijama, jer država nije jedan čovjek”, naveo je Janković.

Ombudsman je, također, naveo da su tijekom nedavnog posjeta Novom Pazaru općinske vlasti i veliki broj građana muslimanske vjere od njega zatražili da nadležne državne organe privoli da rade po zakonu koji mora biti isti za sve.

“Predsjednik općine Novi Pazar uručio je Zaštitniku građana svu dokumentaciju, uključujući i pisano odbijanje MUP-a Srbije da asistira u rušenju nelegalnog objekta. Međutim, izjave predsjednika Vlade jasno su ukazale da uzrok problema nije greška bilo kojeg službenika, već premoć sile i politike nad zakonom i ravnopravnošću građana “, naveo je Janković.

 

Mediji, revolucija.org,
21.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: