SAD izručile pravosuđu BiH bivšu pripadnicu HVO-a

22 11 2016

OSUMNJIČENA ZA RATNE ZLOČINE

Izvor: Wikimedia Commons wikipedia , Autor: Wikipedia

Izvor: Wikimedia Commons wikipedia , Autor: Wikipedia

Američke vlasti izručile su u utorak Bosni i Hercegovini Azru Bašić, bivšu pripadnicu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osumnjičenu za ratne zločine na području Bosanske Posavine, potvrđeno je iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu

Bašić je rođena u Rijeci 1959. godine, a pod istragom je Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je 1992. godine sudjelovala u ratnim zločinima nad civilima srpske nacionalnosti na području Dervente.

Državno tužiteljstvo tereti je da je u razdoblju od travnja do lipnja 1992. godine osobno počinila ubojstvo jednog civila i sudjelovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi.

Iz Tužiteljstva BiH navode da je Bašić nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky u SAD-u.

Nakon toga je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država, locirana, uhićena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netočnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju u ratu u BiH.

S obzirom da je na temelju zahtjeva pravosuđa BiH za njom raspisana tjeralica, vlasti SAD provele su postupak ekstradicije i izručenja, a tužiteljstvo BiH izrazilo je zahvalnost vlastima SAD na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju Azre Bašić.

Istaknuto je kako Tužiteljstvo BiH s partnerskim agencijama i institucijama diljem svijeta intenzivno radi na pronalasku, izručenju u BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se od pravde pokušavaju skriti u inozemstvu i taj će se proces nastaviti kako ratni zločini ne bi ostali nekažnjeni.


tportal.hr
,
Autor: Hina

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: