Razočarenje porazom u vlastitoj stranci: Nicolas Sarkozy najavio povlačenje iz javnog života

22 11 2016

PRELIMINARNI IZBORI U FRANCUSKOJ

Razočaran 3. mjestom na preliminarnim izborima

Razočaran 3. mjestom na preliminarnim izborima

 

Nicolas Sarkozy je izgubio utrku za mjesto kandidata za predsjedničke izbore ispred svoje matične Les Republicains stranke, piše Independent, prenosi Patria.

Bivši predsjednik Francuske, koji je 2012. izgubio na izborima od socijaliste Francois Hollande-a, najavio je da će se povući nakon što je prebrojavanje glasova pokazalo da se nalazi na tek 3. mjestu.

Prilikom obraćanja medijima, javno je podržao svog bivšeg zamjenika Francois Fillona, rekavši da poštuje odluku Francuske da „izabere druge da je vode“.

Sarkozy je rekao i to da će se povući iz javnog života, te je zaželio francuskom narodu „sretnu budućnost“.

Ovo je prvi put da Francuska primjenjuje preliminarni izborni sistem poput američkog. Svaki državljanin Francuske voljan da plati 2 eura i potpiše izjavu da je posvećen vrijednostima stranke, može učestvovati u izborima.

Dva vodeća kandidata na preliminarnim izborima – Francois Fillon i Alain Juppe – nastavljaju utrku do izbora zakazanih za 27. novembar.

Sarkozy se nadao pridobiti glasače koji su namjeravali dati podršku Marine Le Pen, lideru krajnje desne Front National (FN).

Međutim, čini se da mu se potez vratio poput bumeranga jer je veliki broj ljudi glasalo u preliminarnim izborima samo da prevenira Sarkozyijevu kandidaturu.

Jedna od glasača, Emeline, objašnjava svoju odluku:

– Nisam “desna”, ustvari sam veoma za ljevicu, ali sve što želim je da blokiram Sarkozyija. Pritom znam da Lijevi neće doći do drugog kruga (predsjedničkih izbora), tako da samo želim da zaustavim Sarkozyija i Marine Le Pen.

Francuski izbori se održavaju u dvije faze: ako nijedan kandidat ne dobije više od 50% glasova u prvoj rundi, dva vodeća kandidata se natječu.

S obzirom da se Hollande pokazao jednim od najnepopularnijih lidera u novijoj francuskoj historiji, mala je vjerovatnoća da će dospjeti do posljednjeg kruga glasanja – naročito sa njegovim popularnijim ministrom ekonomije, Emmanuelom Macronom, kao nezavisnim rivalom. Mnogi strahuju da će kandidat Les Republicains-a biti jedina osoba koja stoji između Marine Le Pen i Jelisejske palače.

NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: