Plenković poslušao Kolindu i Krstićevića – trošit ćemo još više novca na

22 11 2016
Foto: FaH

Foto: FaH

PREMIJER Andrej Plenković u utorak je potvrdio da će u proračunu za iduću godinu biti povećana izvajanja za sustav obrane, ali da taj iznos, s obzirom da je Hrvatska u proceduri izlaska iz prekomjernog proračunskog manjka, neće biti 2 posto BDP-a, što je preporuka NATO-a.

Nije jednostavno dosegnuti 2 posto

Trudit ćemo se u okvirima mogućega da se to reflektira u proračunu za 2017. godine, rekao je i naglasio kako, u trenutku kada se Hrvatska trudi izaći iz procedure prekomjernog deficita, nije jednostavno dosegnuti tih 2 posto “što je ambicija”.

“Nastojat ćemo da se kroz mandat ove Vlade učine iskoraci koji će obrambene sposobnosti Hrvatske i općenito sigurnosti podignuti na razinu pouzdanog, učinkovitog i brzog interoperabilnog partnera u međunarodnoj zajednici”, poručio je Plenković.

I u izjavi novinarima nakon obraćanja sudionicima konferencije potvrdio je da će u proračunu za 2017. godinu biti povećana izdvajanja za obranu, no nije realno očekivati da to bude 2 posto BDP-a.

“Mislim da to nije realno u ovom trenutku, ali svi smo svjesni da moramo napraviti određeni iskorak. I kompromis koji ćemo postići bit će prvi korak ka daljnjem jačanju naših obrambenih kapaciteta u realnim okvirima”, kazao je.

Plenković nije želio iznositi konkretne brojke niti postotke, kazavši kako će sve biti poznato nakon što bude pripremljen nacrt proračuna.

Ističe važnost donošenja nove Strategije i novog zakonskog okvira jer su “izazovi migracija i terorizma teme s kojima ćemo se sigurno suočavati u godinama koje su pred nama”.

Zaustaviti negativne trendove u izdvajanju za obranu

Podsjetivši na sudjelovanje Hrvatske u više misija pomaganja miru, Plenković je istaknuo da je Hrvatska transformirala svoj položaj od primatelja ka davatelju sigurnosti.

Važnost zaustavljanja dosadašnjih negativnih trendova u vezi izdvajanja za obranu ističe i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji naglašava sustavan pristup izradi Strategije i novoga zakona.

Treba reći, izjavio je Krstičević novinarima, koji su to nacionalni interesi i stategijski ciljevi koje Hrvatska želi ostvariti, koje su to ugroze i rizici s kojima je suočeno hrvatsko društvo, kakav je odgovor na te ugroze i koji su nam resursi potrebni.

“Proračun je tu, jasno, vrlo bitan i u tom dijelu želimo učiniti najbolje, a moramo sagledati i sve ostale segmente. Želimo da naša Hrvatska bude sigurna. Ulaganje u obranu je ulaganje u vlastitu sigurnost i vjerujem da će ova Vlada zaustaviti negativne trendove u vezi obrambenog proračuna”, rekao je.

Krstičević je pritom podsjetio da je 2008. godine proračun MORH-a iznosio 5,2 milijardi kuna, a ove godine 4,2 milijarde, odnosno 26 posto manje.

Podsjetimo, i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prije nekoliko dana zatražila je veća proračunska izdvajanja za obranu.

index.hr

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: