Izetbegović: Mi se sve dogovorimo, ali ne preciziramo ko šta treba da uradi

22 11 2016

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je nakon sastanka koalicionih partnera da problema ima i da će ih biti ali da nisu takvi da ih trebaju brinuti te da se treba ubrzati…

Izvor: Arhiv

Izvor: Arhiv

 

rad Federalnog parlamenta, koji je u nekom poluzastoju već 4 do 5 mjeseci, piše Patria.

Precizirati nosioce

– Imat ćemo neke interne razgovore svako sa ljudima iz svojih stranaka na federalnom nivou tako da vidimo šta se može konkretno uraditi da u ponedjeljak dođemo potpuno spremni i napravimo listu onoga što konačno ide. Neke teme poput igara na sreću moraju se konačno riješiti. Neophodno je ubrzati infrastrukturu i neka imenovanja. Bude nesporazuma jer se mi neke stvari dogovorimo ali ne preciziramo ko to treba da uradi – kazao je Izetbegović navodeći da će ovog puta precizirati nosioce tih aktivnosti.

Fahrudin Radončić je istakao problem stavljanja BiH na crnu lista FATF-a, a u četvrtak će se i o tome razgovarati jer je to pitanje državnog nivoa koje treba urgentno riješiti.

Izetbegović je kazao da Dragan Čović insistira na rješavanju implementacije presude Sejdić-Finci odnosno žele riješiti neka nezadovoljstva po pitanju izbora njihovih kadrova.

– Mislim da se ta stvar neće dati raditi dok ne dobijemo jedan zamah u funkcionisanju koalicije i radu Parlamenta. Ono na čemu SDA insistira jeste provedba reformske agende ono što se odražava na svakodnevni život ljudi. Ova teška pitanja ne bismo otvarali jer nas redovito odvuku u neke konflikte i natezanja koja onda pokvare ono što krenemo da radimo – istakao je Izetbegović.

On je potvrdio da je Zakon o igrama na sreću jedan od osnovnih problema koji je doveo do zastoja uz izbornu kampanju koja je dovela do predizborne upale.

Igre na sreću

– Ta je stvar sada riješena i sa Čovićem sam utvrdio da nema nazad i da je sve dogovoreno na Federalnoj vladi te da je neophodno da to usvoji Dom naroda PFBiH.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a zatražio je vraćanje nadležnosti RS-u koje su proteklih godina prebačene na državni nivo.

– Nema nazad samo naprijed. Dakle nikakvi izvorni Dejtoni ni Vašingtonski sporazumi ne mogu proći jer ako se budemo vraćali nazad mi Bošnjaci tražit ćemo Republiku BiH – kazao je Izetbegović.

Oslobođenje

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: