Industrija rata i vojno-industrijski kompleks: Realan novac i nerealne prijetnje

22 11 2016

industrija-rata-i-vojno-industrijski-kompleks-realan-novac-i-nerealne-prijetnje_9540_5449

Američki vojno-industrijski kompleks je termin koji označava skup industrija, fakulteta, istraživačkih centara, laboratorija i lobističkih skupina koje predstavljaju vojnu industriju i vojne tehnologije. Radi se o industriji koja snažno utječe na američku vanjsku politiku i igra veliku ulogu u globalnim ratovima.

Od invazije na određenu državu s kojom se sponzoriraju vojne kompanije, preko ilegalne eksploatacije prirodnih resursa od koje profitiraju firme iz energetskog sektora pa sve do obnove napadnutih država putem natječaja za američke građevinske firme stvara se zatvoreni krug industrije ratovanja na štetu kako američkih tako i stranih poreznih obveznika.

No, simbiotička veza vojne industrije i američkih političara ima puno veće opsege. Od ratova u Siriji, Iraku i Afganistanu koji služe kao poligon za potrošnju starih zaliha i isprobavanje novih vojnih tehnologija, pa sve do stvaranja političkih i vojnih napetosti na ruskoj granici i Korejskom poluotoku koje rezultiraju konstantnim naoružavanjem i profitom, vojno industrijski kompleks je jedna iznimno utjecajna industrija koja je nadišla svoju izvornu obrambenu svrhu. Rat protiv terorizma je stvorio novu paradigmu modernog ratovanja i omogućio vojnoj industriji nepresušan izvor ratova protiv globalnog nevidljivog neprijatelja.

Povijest

1961. američki predsjednik Dwight D. Eisenhower je u svom oproštajnom govoru naciji upozorio građane na rastuću opasnost jedne snažne interesne skupine koja ima veliki utjecaj na američku politiku u Washingtonu. Američki predsjednik je bio svjestan važnosti SAD-a da posjeduje vojnu moć…

 

advance.hr,
Matteo Ristić

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: