Hrvatski ministar odbrane:Krstičevića terete za masakr 32 izbjeglice, žena i djece

22 11 2016

PISANJE NACIONALA

Damir Krstičević

Damir Krstičević

Hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića Rentar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS tereti za masakr srspkih civila u Bravnicama kod Jajca, prenosi Patria.

Kako piše hrvatski “Nacional” hrvatski vojnici su izrešetali autobus pun civila te ga potom pogodili zoljom i zapalili. Kao mjesto i vrijeme događaja navode se Bravnice kod Jajca, 13. septembra 1995. godine, u sklopu akcije Maestral.

“Nakon što su 13. septembra1995. godine pripadnici Hrvatske vojske napali Donji Vakuf, srpsko stanovništvo s tog područja, među kojima je bilo najviše žena, djece i staraca, bježeći pred njihovim napadom krenulo je ka Jajcu i Banjaluci”, piše Nacional u tekstu naslova “Krstičevića terete za masakr 32 izbjeglice, žena i djece”.

Kako navodi taj list kolonu koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu napali su pomenutog datuma, kod sela Bravnice, na oko tri kilometra ispred Jajca, pripadnici Hrvatske vojske koji su ih sačekali u zasjedi i počeli nemilosrdno ubijati. Riječ je bila, navodi Nacional, o nenaoružanim i potpuno zatečenim civilima, u izbjegličkoj koloni, koji nisu pružali nikakav otpor. Prilikom tog napada neki su odmah ubijeni, a neki su ranjeni.

Prema iskazima svjedoka, samo u jednom autobusu, usred vatre koju su otvorili pripadnici Hrvatske vojske, ubijeno je i ranjeno više od polovine putnika, da bi taj isti autobus sa žrtvama potom gađali zoljom i zapalili s preostalim ranjenima i mrtvima. Tada su kako navodi Nacional ubijene 32 izbjeglice, među kojima su bile i žene i djeca.

Nacional navodi kako je upravo to sadržaj predmeta koji se u Tužilaštvu BiH vodi pod brojem KT-RZ-192/05, a u kojem su osumnjičeni Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Damir Krstičević, Mario Petrović te drugi, nepoznati vojnici. Sadržaj predmeta je za Nacional otkrio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS.

“Prema saznanjima kojima Centar raspolaže, Krstičević je osumnjičen kao zapovjednik 4. gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske iz Splita, koja je u vrijeme izvršenja krivičnog djela ratnog zločina borbeno djelovala na području opšzine Jajce”, rekli su Centru.

“Nemam veze s time, moja postrojba tamo nije bila”, poručio je Krstičević.

Agencije, Nap.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: