Bakir Izetbegović: Ako se budemo vraćali nazad, Bošnjaci će tražiti vraćanje Republike BiH

22 11 2016

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon sastanka lidera vladajuće koalicije u FBiH kazao da problemi sa kojima se ta koalicija trenutno suočava ne bi trebali biti zabrinjavajući.

jhj
Bakir Izetbegović

– Zaista moramo ubrzati rad. Parlament FBiH je faktički u nekom poluzastoju već četiri-pet mjeseci i imat ćemo interne razgovore sa ljudima iz svoje stranke na federalnom nivou, da vidimo šta se može konkretno uraditi, da u ponedjeljak dođemo potpuno pripremljeni za to i da napravimo listu onoga što konačno ide, a to su rad Parlamenta FBiH, nekih tema poput igara na sreću, ubrzanje izgradnje infrastrukture, neka imenovanja – kazao je Izetbegović.

Postojeći nesporazumi su, smatra on, posljedica nepreciziranja jasnog definiranja odgovornosti za dogovorene aktivnosti.

– Bude tu nesporazuma, jer se mi neke stvari dogovorimo, ali ne preciziramo ko to treba uraditi. Svako misli da je stvar dogovorena, pa se onda ljuti što ona druga ili treća strana nešto nije reagovala. Ovaj put ćemo precizirati i nosioce tih aktivnosti – izjavio je Izetbegović.

Pitanje izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću je, kazao je Izetbegović, konačno riješena i ne bi trebala naići na prepreke u Parlamentu FBiH.

– On je bio problem koji nas je doveo ovdje, uz predizbornu kampanju. Ta je stvar, prema mom mišljenju, sada riješena i ja sam sa gospodinom Čovićem definitivno utvrdio da tu nema nazad. Te stvari su dogovorene u Vladi FBiH i sada treba da prođu Dom naroda – kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je ponovio stav da se pitanje provedbe presude „Sejdić-Finci“ ne bi trebalo rješavati u bliskoj budućnosti.

– Gospodin Čović insistira na rješavanju pitanja „Sejdić-Finci“, odnosno nekih hrvatskih frustracija i nezadovoljstava po pitanju izbora njihovih kadrova. Mislim da se ta stvar neće dati raditi dok ne dobijemo jedan zamah u radu, funkcionisanju koalicije i u radu parlamenata. Ono na čemu SDA inssitira jeste provedba Reformske agende, ono što se odražava na svakodnevni život ljudi, a ova teška pitanja ne bismo otvarali dok ovo ne pokrenemo – poručio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je također odbacio bilo kakvu mogućnost vraćanja nadležnosti entitetima, što je zahtjev aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

– Nema nazad, samo naprijed. Nikakav izvorni Dejton, nikakvi izvorni Vašingtonski sporazum, jer ako se budemo vraćali nazad, onda ćemo mi Bošnjaci tražiti da se vrati Republika BiH – kazao je Izetbegović.

 


Faktor.ba,
N. Pobrić/Foto: M. Živojević

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: